Kampanj ska ge rätt mängd öl i glaset

Hur mycket öl är det i en pint? Frågan är aktuell i England och där ska det göras oanmälda pubbesök för att garantera att kunden får det de betalar för.

Britterna har en tradition av att beställa en pint med öl när de besöker pubar. En pint innebär 0,568261 liter i Storbritannien och det är viktigt för kunden att få rätt mängd med öl.

Men här och där fuskas det och dessutom dyker andra frågor upp. Hur mycket av innehållet i glaset ska vara öl och hur mycket ska vara skum till exempel.

Nu görs en satsning för att kunderna verkligen ska få sin pint som den ska vara. Tjänstemän från Trading Standards i London jobbar med frågan och ska bland annat göra oanmälda besök på pubar för att kolla så att mängden öl i en pint är öl. Man klargör också att innehållet i glaset ska vara minst 95 procent öl och max fem procent skum.

Det har också tagits fram ett ölunderlägg med olika mått, där kunden enkelt kan kolla sin pint och se så att det är rätt mängd med öl i glaset.

– Konsumenterna har rätt att veta vad de betalar för. Det är värt att komma ihåg att om en pint kostar fem pund, innebär det att om det är fem procent för lite öl i glaset har du betalat 25 pence för mycket, säger Steve Playle från Trading Standards till The Sun.

Det råder ingen tvekan om att öl är viktigt för britter.

Läs hela artikeln här.