Miljardintäkter för de största i världen

Sex företag som tillsammans har intäkter på 960 miljarder på ett år. Det handlar om världens största producenter av alkohol och nästan alla satsar på öl.

Det sägs att de många småbryggerierna, vinodlarna och spritproducenterna sakta tar marknadsandelar mot de stora jättarna och det är säkert sant. Men tittar man på intäkterna hos de största verkar det inte direkt vara någon kris.

Världens sex största alkoholproducenter hade nämligen intäkter på nästan 1000 miljarder kronor under 2016. Hisnande siffror och ett bevis för att det råder väldigt skilda världar mellan de stora och de små i till exempel ölbranschen.

Allra störst är Anheuser Busch InBev som har sitt säte i Belgien men som har sin absolut största marknad i USA. Det är intressant att världens största alkoholföretag satsar enbart på öl, medan de flesta andra på listan producerar olika typer av alkohohaltiga drycker.

Här är en lista på de största producenterna i världen, vi misstänker att de flesta svenska hantverksbryggerier känner sig ganska små i jämförelse.

1. Anheuser-Busch InBev

Det belgisk-amerikanska företaget är resultatet av en massa sammanslagningar. Koncernens första öl Leffe började att bryggas redan år 1240 medan det var förstås många år innan någon ens tänkt tanken på export eller massproduktion av öl. I stället är det 1860 som kan ses den starten för någon av de dlar som i dag blivit världens största alkoholproducent. Då köpte Eberhard Anheuser ett bryggeri som han 16 år senare överlät till svärsonen Adolphus Busch. Adolphus var den som tog fram Budweiser som i dag är USA:s största ölmärke. Även om Bud Light säljer mer än Budweiser. 2008 var det dags för sammanslagning av Anheuser-Busch och InBev. InBev är i sin turocks en sammanslagning, nämligen av Interbrew och Ambev. Så sent som 2016 växte koncernen ytterligare då man köpte upp sin största konkurrent SAB Miller.

Två belgiska familjer, de Mevius och de Spolbergh, äger i dag 28,6 procent av företaget och investeringsföretaget 3G Capital äger 23 procent.

Fakta om AB InBev

Marknader: Amerika, Europa, Asien och Australien.

Intäkter under 2016: 414 miljarder kronor.

Antal anställda: Cirka 200 000 personer

Producerar: Öl.

Kända varumärken: Budweiser, Bud Light, Corona, Stella Artois.

2. Heineken

Heinekens historia börjar på 1860-talet i Holland. Då köpte nämligen Gerard Adriaan Heineken upp bryggeriet Haystack, som i det läget var illa ute ekonomiskt. Fretaget växte snabbt bland annat för att man var noga med att hålla ner priserna. Dessutom minskade importen av tysk öl kraftigt under det tysk-franska kriget 1870-1871, och det gynnade Heineken på hemmamarknaden.

Ända sedan övertagandet av Haystack har företaget varit familjeägt via företaget L’Arche Green N.V. som sitter på 90 procent av aktierna.

Redan 1931 satsade man på ett bryggeri i Surabaya i Indonesien och det lade grunden för mångaåriga framgångar i Asien.

Heineken har inte samma historia av sammanslagningar men har genom åren gjort en rad uppköp av andra alkoholproducerande företag. Till exempel köptes Amstiel upp 1968 och Birra Moretti köptes 1996. I dag styr man 165 bryggerier i över 70 olika länder.

Fakta om Heineken:

Marknader: Europa, Asien, Amerikan, Afrika.

Intäkter under 2016: 199 miljarder kronor.

Antal anställda: Cirka 73 000 personer.

Producerar: Öl och cider.

Kända varumärken: Heineken, Amstel, Strongbow, Tiger.

3. Diageo

Den här koncernen bildades 1997 när Guinness och Grand Metropolitan bildades. Man leder sin verksamhet från London. Under en period efter sammanslagningen ingick även Burger King i koncernen, men den delen såldes efter några år. Även en del andra livsmedelsföretag såldes och Diageo blev ett renodlat dryckesföretag. Största ägare i företaget är bank of America, I dag är öl en viktig men inte bärande del av företagets verksamhet.

Fakta om Diageo:

Marknader: Nordamerika, Europa, Latinamerika.

Intäkter under 2016: 117,4 miljarder kronor.

Antal anställda: Cirka 32 000 personer

Producerar: Sprit och öl

Kända varumärken: Guinness, Smirnoff, Kilkenny, Johnnie Walker, Baileys, Pimm´s.

4. Pernod Ricard

Det enda företaget på listan som inte jobbar med öl. Även Pernod Ricard är en sammanslagning, 1975 blev Pernod SA och Ricard SA ett gemensamt företag. Genom ett antal andra uppköp på senre år har franska Pernod Ricard blivit ett av väldens största alkoholföretag. Framför allt är man stora på amerikansk whisky, men det har också skett en stor satsning på vinsidan. För svenskar är säkert Pernod Ricard mest känt för att 2008 köpt det svenska statliga bolaget Vin&Sprit. Familjen Ricard är fortfarande största aktieägare i företaget med sina 13 procent.

Fakta om Pernod Ricard:

Marknader: Europa, Asien, Amerika, Afrika.

Intäkter under 2016: 83,2 miljarder kronor.

Antal anställda: 18 500 personer.

Producerar: Vin och sprit.

Kända varumärken: Jameson, Ballantines, Beefeater, Jacobs Creek, Absolut.

5. Carlsberg

Carlsbergs historia kan ni kanske redan. Företaget grundades av JC Jacobsen 1847 i Köpenhamn och vid hans död togs ägandet över av stiftelsen Carlsberg Foundation, som bildats för att säkra företagets fortlevnad. Även Carlsberg har genom åren gjort en del stora uppköp. 1970 slogs man i hop med Tuborg och 2008 delade man upp det största brittiska bryggeriet, Scottish&Newcastle, mellan sig och Heineken. Övertagandet av Pripps och Falcon 2001 var gunden för Carlsberg Sverige. 2014 tog man dessutom över Olympic, som var Greklands största bryggeri.

Fakta om Carlsberg:

Marknader: Europa och Asien.

Intäkter under 2016: 80,6 miljarder kronor.

Antal anställda: 42 000 personer.

Producerar: Öl, läsk, cider och kolsyrat vatten.

Kända varumärken: Carlsberg, Tuborg, Falcon, Staropramen, Somersby.

6. Constellation Brands

Det här är ett företag som bytt namn flera gånger. Det bildades i USA 1945 under namnet Canadaigua Industries Company av Marvin Sands och var då en liten vinproducent med åtta anställda. Ett stort antal uppköp av amerikanska vinproducenter följde och 1990 började man även att köpa på sig företag i Europa. Under90-taley köpte man även mexikanska Corona och sprittillverkaren Glenmore. 1997 byttes namnet till Canadaigua Brands och 2000 blev namet Constellation Brands. Företaget kontrolleras fortfarande av familjen Sands.

Fakta om Constellation Brands:

Marknader: Nordamerika, Mexiko, Italien, Nya Zeeland.

Intäkter under 2016: 66,4 miljarder kronor.

Antal anställda: 9000 personer.

Producerar: Öl, sprit och vin.

Kända varumärken: Corona, Chianti Ruffino, Ballat Point.