Jessica vill få ett slut på hetsen med nyheter

Jessica Heidrich, här med Magnus Karperyd, svarar på frågorna i vår enkät.

Jessica Heidrich på Hop Notch vill se mindre av nyhetshets och mer av finslipning nästa i år. Det och annat säger hon i vår enkät.

Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?

– Många saker! Att vi måste investera i mera jäs- och lagringstankar för vi hinner inte producera så mycket som vi borde, så vi har restat mer än vi velat. Vi har även haft ett gäng fantastiska praktikanter från olika bryggeriteknikerutbildningar under året som gjort att vi förändrat en del rutiner. Alltid bra med nya frågvisa ögon i verksamheten!

– Vi har även fått ordentlig snurr på svenskbyggda Pontum-burklinan, som gått från prototyp till färdigt koncept under året.

Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?

– Förutom vattenskadan på lagret midsommarhelgen, så att när vi bestämt oss att ta den stora investering av flera jäs- och lagringstankar så har priserna gått upp 30 procent och fraktpriserna just nu skall vi inte tala om!

Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?

– Inte så mycket, om det inte drabbar TSLS menligt… Vi har ingen möjlighet att göra bryggeriet till ett ”besöksmål”. All tid och plats vi har behöver vi lägga på produktion, kvalitet, varumärkesvård och produktutveckling. Det som däremot skulle hjälpa oerhört mycket är sänkning av alkoholskatten för oss småproducenter.

Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021? 

– Måste nog vara Hyllie och Remmarlöv. De satsningarna och volymökningarna de gjort de senaste åren är imponerande. En annan ”Dark Horse” är Svartberget. Den ena efter den andra offertvinsten på Systembolaget och riktigt bra grejer.

Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022? 

– Svår fråga, men så länge det inte är välbryggt så spelar det ingen roll. Mycket görs i all hast för att pleasa konsumentens nyhetstörst och för att sticka ut med knasigheter hellre än hantverkshöjd. Vi får väl skylla oss lite själva att vi uppmuntrat nyhetshetsen, men det jag skulle önska från bryggerierna är att varje öl kanske bryggs flera gånger så kvalitén smakmässigt blir så bra som det tänkts.

– Det är få bryggerier, om ens några, som klarar av att släppa så många olika öl hela tiden med hög kvalitet. Tror de flesta ölen skulle bli bättre om de bryggdes och finslipades några omgångar. Idag har svenska öl och svenska bryggerier tämligen gott renommé, men skall vi inte bara ”hänga med” utvecklingen utan kanske vara mera i framkant så behöver vi nog fundera på en annan strategi än bara framhetsade nyheter hela tiden.