Jessica vill dricka en öl med morfar

SOMMAR 2018

Jessica Heidrich kan ha haft världens häftigaste morfar. Det och mer berättar hon om i vår sommarserie.

Heidrich är hembryggaren som jobbat med S:t Eriks men som nu förbereder en satsning på ett eget bryggeri. Här är hennes svar i vår sommarserie.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– Finns så många, men första SM-vinsten år 2000 slår nog det mesta. Det var så totalt oväntat. Tror aldrig jag varit så hög någonsin. Svävade i flera dagar. Kan fortfarande känna känslan. Annars första gången, då som dedikerad belgofil och lagerratare ”tvingades” av Stene på Akkurat att testa en Becks Ungespundet Lager. Jag svär att jag hörde änglakörer sjunga i gomseglet.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Varierar ständigt. Beigt svar, men frågan går ej att svara på!

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Vet inte ens hur många det finns idag. Tror dock att det kommer att ligga tämligen stabilt på nuvarande nivå typ 300 stycken (?). Ett antal, som nu är mera hobbyprojekt än företag, som inte ens beräknar försörja en lönearbetare, kommer antagligen lägga ned. Lika många nya kommer att tillkomma. När jag kollar olika listor så är det många som fattas, även om listan nyligen uppdaterats så är de som redan lagt ned kvar, en hel del som inte är bryggerier är också med i statistiken och de som inte ens börjat brygga. Sedan uppstår även frågeställningen: Vad borde räknas som ett bryggeri?

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– I’m easy to please. Vad som helst som är kallt, ljust, humligt och inte för alkoholstarkt. Smutta på en Berliner eller största en pint Guiness funkar också bra, men måste jag välja så går jag på det humliga först 9 gånger av 10.

4. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med?

– En riktig vilding och barndomshjälte. Flygfotografen som blev skenarkebuserad i Gautemala efter att ha lett en regeringskupp, som hade svart spelhåla på Drottningatan för Stockholms kulturelit, som hade en morgon en alligator i badkaret och apor i kristallkronan (till fruns förtvivlan och barnens glädje så förpassades alligatorn, men aporna blev kvar ett tag). Han samlade på Cadillacs och med film och foto som största intressen, direktören bakom satsningen att sätta Norrköping på världskartan som den stora Filmstaden Tre Kronor, med det nya tyska patentet att kunna filma färgfilm med bara en kamera – Min morfar Sven Emil Poignant.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Great American Beer Festival är nog den häftigaste, roligaste och mest skrämmande pga storlek och utbud. Så många bryggerier så det är svårt att hitta något i början. När första beslutångesten lagt sig är det bara att gå rakt in och säga hej till någon och sträcka fram glaset. Är det gott så testa en till, faller det inte på läppen så testa grannens. Skit i de hypade ölen med långa köer (om det inte är köande du gillar. Ibland undrar man över folk…) genom att gå på de utan köer har jag hittat några absoluta favoriter innan de blev kända och köerna för långa så som Modern Times, Nobel Ale Works och Tree House för att nämna några.