Irina nyfiken på den stora hemligheten

SOMMAR 2019

Irina Carlén är en ölprofil med många järn i elden. Bland annat brygger hon öl i Secret Sisters och är vice ordförande i hembryggarföreningen. Här svarar hon på frågorna i vår sommarserie.

 

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Jag väljer Hylliepan av Hyllie Bryggeri eftersom jag vill ha något som är friskt, fräscht och lokalproducerat. Dessutom behöver jag nog hantera sorgen över att inte få prova någon annan öl någonsin igen så då är det bra att den har några extra procent också.
2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
3. Tjeckien – min absoluta favorit när det kommer till pubkulturen: Hur folk konsumerar öl, vad man konsumerar, hur det (inte) pratas om det och inte minst SNACKSEN!
2. Storbritannien – en nation som likt Tyskland balanserar mellan tunga, anrika, traditionstyngda brygder och nytänkande utan att kopiera. Högländerna och industristädernas framfart senaste åren visar att det mesta jänkarna pysslar med går att göra i Europa också.

1. Belgien – landet av surrealism, Frankrikes stökiga lillebror. Skit i konst, vi har serier! Skit i pastries och fancy desserter, vi har våfflor! Och mitt i allt står ett gäng geuzestekerijs och levererar drycker alla andra skakar på huvudet åt i förvirring. Vad händer i Sennedalen? Vad är deras hemlighet?!

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Remmarlövs Gårdsbryggeri har enligt mig en av de mest talangfulla byggarna idag i Hampus Olofsson. Det finns ett hållbarhetstänk hos dem och en idé om kretslopp som fler borde ta efter om vi ska ha en livskraftig bransch som inte utarmar miljön runt oss. Sen gör de väldigt bra öl också så klart.
4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Jag fortsätter på Brekeriet i sommar med så väl events och festivaler som klassiskt slitgöra i bryggeriet. Utöver det så är jag lokal Ölgäris-representant i Malmö så lite häng ska styras. Med mina tjejer i Secret Sisters släpper vi ännu en collab-IPA, nu med Dry & Bitter, så den måste jag ju kvalitetskontrollera så klart! Sen ska det ju hembryggas och referenstestas som vanligt så det blir förhoppningsvis en ”blöt” sommar.
5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Jag hoppas ju att det blir Great Swedish Beer Festival som får äran, eftersom det är ett fantastiskt initiativ att dra ihop endast svenska bryggerier i den utsträckningen. Festivalen kan hjälpa till att ytterligare sätta Malmö, Skåne och Öresund på ölkartan internationellt också, vilket vore trevligt inte minst för besöksnäringen. Annars har ju Skåne Brewskival som inte har sett sin like inom nationens gränser än. Wow. Bra stämning, top-notch-bryggerier och ett otroligt engagemang från Brewski-teamet. Heja HBG!

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Jag hoppas att debatten fortsätter kring hur eventuell gårdsförsäljning rimmar med Systembolagets monopol samt hur EU-reglerna ska tolkas så att det blir just gårdsförsäljning av egna produkter och inte ombud för spritlobbyn. Jag vill såklart gärna kunna köpa öl med mig från bryggerierna men jag tror inte att en romantiserad bild av det kommer hjälpa oss mot de stora drakarna som knackar på från kontinenten och vill tjäna pengar på volym. Vi behöver också veta vad en gård ska definieras som: Carlsberg, Sibbarp, Poppels? Många frågor finns det och jag följer dem med intresse.