Klart: Nytt bolag tar över på Oppigårds

Björn Falkeström har sålt majoriteten av aktierna i Oppigårds till investeringsbolaget Röko. Foto: Ronny Karlsson.

Investeringsbolaget Röko är ny huvudägare i Oppigårds. Efter 17 år släpper grundaren Björn Falkeström kontrollen över företaget, men han blir kvar som VD.

Oppigårds är Sveriges största hantverksbryggeri och företaget har utvecklats väldigt positivt, inte minst under de senaste fem-tio åren. Nu har man intäkter på cirka 70 miljoner kronor per år, och det har förstås gjort att intresset utifrån har ökat.

Nu är det klart att investeringsbolaget Röko tar över ägarmajoriteten i företaget. Björn Falkeström blir kvar som VD för företaget även efter att de nya ägarna har tagit över. Det är än så länge inte klart hur mycket affären är värd och hur företaget ska utvecklas med det kapital som nu tillförs.

Oppigårds är baserat strax utanför Hedemora i Sverige och ligger på en gård som har varit i samma familjs ägo sedan 1700-talet. Det var även här som Björn började som sin ölresa som hembryggare under 1980-talet.

Den nya huvudägaren Röko är ett svenskt investeringsbolag med flera miljarder tillgängliga för investeringar. Företaget är grundat av Fredrik Karlsson och Tomas Billing. Rökos ambition är att bli en långsiktig ägare av europeiska små och medelstora företag.

Vi återkommer med kommenterar från inblandade parter angående affären under dagen.