Intensivt schema för Dugges i Skottland

Simon Tubbin och David Lindén ser fram emot att brygga och vara på festival i Skottland. Foto: Ronny Karlsson.

Tre stora ölfestivaler i Storbritannien har det gemensamt att Dugges bryggt festivalölet. Nu närmar sig den första festivalen och det här blir en viktig del i bryggeriets brittiska satsning.

Det är arrangören We Are Beer som under sommaren anordnar tre stora festivaler, i Edinburgh, Bristol och London. Dugges har fått den stora äran att brygga det speciella festivalölet till alla tre. Det kommer då att handla om en imperial stout som kommer att finnas i tre olika versioner vid de olika festivalerna.

– Det känns jättebra för oss att ha fått den här chansen, säger Tomas Halberstad inför kommande helgs första festival i Edinburgh.

Det blir David Lindén och Simon Tubbin som åker till Skottland och där väntar ett intensivt program.

– Det ska bli spännande och det är lika bra att passa på när vi ändå är där, säger Lindén.

Det blir först av allt en bryggning tillsammans med Fierce, ett bryggeri som Dugges bryggt öl tillsammans med två gånger tidigare. Det skotska bryggeriet har haft rejäla framgångar under de år de funnits, och nu väntar ett nytt samarbete.

– Vi har pratat om att slå ihop ett av deras öl med ett av våra. Jag gillar Fierce jättemycket och det är häftigt med deras snabba utveckling, säger Lindén.

Till helgen, 25-27 maj, väntar sedan festivalen i Edinburgh där man också släpper den första av tre imperial stouts. Mitt under festivalen är tanken också att någon av Duggeskillarna ska hinna med ännu ett event.

Brewdog i Edinburgh kör då nämligen ett surölsevent med öl från Dugges, Stillwater och Wild Beer.

– Det är riktigt häftigt när barer kör events på ett initiativ med våra öl. Det gillar vi och vi ska förka hinna med att vara på plats, säger Halberstad.

Före hemresan ska det dessutom bryggas öl hos det skotska bryggeriet Pilot. Det ölet blir en del av ett än så länge hemligt projekt som involverar brittiska och nordiska bryggerier.

– Vi uppskattar verkligen att brittiska bryggerier kontaktar oss och vill jobba med oss. Jag och Magnus (Engström) har gjort de flesta av de här resorna tidigare, men nu känns det kul att det blir David och Simon som åker den här gången, säger Halberstad.