Småländska praliner med öl samlas i ask

Öl och choklad är en sällsynt bra kombination tycker Kristoffer Elmqvist. Nu har han skapat Sveriges första ask med bara ölpraliner.

Det är på Johannas Choklad i Kalmar som pralinerna håller på att tas fram. Grunden till allt är Kristoffer Elmqvists passion för både öl och choklad.

– Öl och choklad är den bästa kombinationen. Många gillar vin och choklad men jag tycker att öl är bättre. De smakerna ligger långt från varandra och blir komplexa tillsammans, säger han.

Det kombinerade öl- och chokladintresset har fått honom att ta fram en hel ask med ölpraliner. 20 praliner blir det i asken och de är gjorda på 20 olika öl.

– Balansen är superviktig och det krävs en hel del tester innan det blir bra. Jag har använt vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad beroende på vilket öl det handlat om, säger han.

Det är Johanna Elmqvist som startade företaget och som nu har byggt ut det med ett café. Men ölpralinerna är Kristoffers idé.

– Det har varit ett stort intresse från lokala bryggerier som vill vara med. Jag har använt många olika ölstilar som ipa, suröl och stout. Det är även med en trappistöl och faktiskt har jag gjort en pralin på en ginger ale, säger han.

1 juni är det tänkt att pralinasken ska finnas ute till försäljning och det blir 300 askar. En hel del av dom är förbokade.

– Jag har gjort enstaka ölpraliner till ölfestivalen här i Kalmar och det har fått upp intresset.

Mycket jobb är det innan hela asken är fylld med ölpraliner, men samtidigt är det ett roligt jobb. Varje pralinsort tar cirka en vecka att färdigställa.

– Jag har fått förfrågningar om att göra mer efter det här. Men det krävs mycket planering. Samtidigt finns det säkert tusen olika chokladsorter och det finns ju numera även väldigt mycket olika öl, säger Elmqvist.