Ängöl planerar för flera nya öl

BRYGGERIENKÄTEN

Josefin Öge på Ängöl svarar på våra enkätfrågor. Foto: Privat.

Flera nya öl. Det är ett av målen under 2021 för bryggeriet Ängöl i Kalmar.

Josefin Öge svarar på våra frågor och här ser du alla hennes svar.

1. Vad har varit de största förändringarna i er verksamhet under 2020 som kan relateras till corona?

– 2020 har bidragit med många utmaningar, men framförallt har det lärt oss att tänka nytt och ställa om. Några exempel är bland annat att vår planerade 10-års fest istället fick bli till en mängd nya produktsläpp. Ölmässor vi är så vana vid fick ställas om till livesända ölprovningar via sociala medier. När försäljningen mot restaurang dalade fick vi istället satsa mer aggressivt mot dagligvaruhandeln. Det gäller att tänka om och vända och vrida på utmaningarna.

2. Vad blir det bästa för ert företag under 2021?

– Nu ser vi framåt och peppar inför ett händelserikt år. Vi kommer under året att utöka vår produktportfölj med olika öl som våra kunder har önskat. Först ut är Ängöl Primör, en frisk och fräsch Biére Blanche som kvalade in nationellt på Systembolaget.

3. Vilket svenskt bryggeri har varit bäst under 2020?

– Hmm så klart hade jag velat svara Ängöl då vi har kämpat som galningar för att bli lite mer ”moderna” i vår ölbryggning. Men jag skulle också vilja lyfta Klackabacken som verkligen har satt sig på mitt smaksinne under det senaste året, många och roliga ölsläpp!

4. Nämn 1-3 svenska öl som imponerat på dig under 2020.

– Puffed Out Sour av Odd Island, Duckpond och Spill. Helt galet god, fullproppad med smaker som ändå framträder fint var för sig. Min bästa öl i år.
Remmarlövs Neblina imponerade också. En hazy session-IPA med något lägre alkoholhalt, fruktig, len och välbalanserad. Riktigt god!

5. En utredning om gårdsförsäljning har påbörjats. Vad är den bästa lösningen för er när det gäller gårdsförsäljning?

– Ängöl ligger trots allt i Kalmar, en sommarstad med mycket turister. Under somrarna har vi ölprovningar varje vecka där besökarna till största del består av turister. Det hade definitivt underlättat att besökarna efter ölprovningen kan köpa med sig ett par öl hem, man brukar ju bli lite sugen på det efter en ölprovning.

6. Vilket bryggeri i världen skulle du helst vilja brygga ett öl tillsammans med?

– Riktigt svår fråga, vi har ju så otroligt många duktiga bryggerier bara i Sverige. Men jag drar faktiskt till med en kombo av Big Drop Brewing och De Proefbrouwerij. De förstnämnda för  kunskapen om alkoholfri öl, de sistnämnda för den bryggeritekniska delen.