Tim hoppas på att fixa ölfest i sommar

BRYGGERIENKÄTEN

Tim Persson svarar på våra enkätfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Egen ölfest och var rädd om Systembolagets lokala sortiment. Dert är två av budskapen när Klackabacken svarar på våra enkätfrågor.

Tim Persson är det som svarar på frågorna, och här är alla svaren.

1. Vad har varit de största förändringarna i er verksamhet under 2020 som kan relateras till corona?

– Det har varit en stor omställning och mycket utmaningar. Vi är jämförelsevisa ganska starka på krog och restaurang och när nu andra vågens ”lockdown” slår till kan vi i backspegeln verkligen se hur viktig denna branschen är för vår bransch. Vi har ställt om i form av mer fokus mot dagligvaruhandeln, mer öppet för försäljning av lågalkoprodukter och ett större fokus på nya och spännande produkter på Systembolaget.

2. Vad blir det bästa för ert företag under 2021?

– Vi är supertaggade på att förhoppningsvis få arrangera Klackabacken Beer Fest i Augusti 2021. Än så länge ligger vi lite lågt men det finns en färdig arbetsplan som kommer sättas i rullning i början av året, sen återstår det att se hur läget i landet är när det närmar sig sommaren.

3. Vilket svenskt bryggeri har varit bäst under 2020? Motivera gärna

– Detta året har varit annorlunda då antalet mässor och chanser att träffa andra aktörer och få smaka deras produkter varit nästintill obefintliga. Med det i tanken väljer jag utan tvekan att hylla Närke Kulturbryggeri och i synnerhet HåGe. Trots all erfarenhet och meriter han hade på sitt CV hade han alltid tid att hjälpa andra i branschen med såväl stora som små problem, en sann förebild.

Sen vill jag även slå ett slag för samtliga svenska bryggerier som med vilja och pannben kämpat sig och fortfarande kämpar sig igenom pandemin.

4. Nämn 1-3 svenska öl som imponerat på dig under 2020.

– Jag väljer faktiskt att avböja på den frågan, jag tycker att standarden generellt sett gått upp så fruktansvärt mycket i landet och det tycker jag är viktigare än enskilda produkter som sticker ut.

5.  En utredning om gårdsförsäljning har påbörjats. Vad är den bästa lösningen för er när det gäller gårdsförsäljning?

– Ingen gårdsförsäljning utan lokalt sortiment på Systembolaget, det är vår inställning. Vi ser otroligt mycket utvecklingspotential i en eventuell gårdsförsäljning och med året som varit med mer ”öppen” handel från bryggeriet så ser vi att kundunderlaget finns. Dock så är vi helt övertygade om att det skulle vara förödande för många bryggerier i vår storlek och mindre att införa gårdsförsäljning istället för att erbjuda det speciella sortiment som Systembolaget har för lokala producenter.

6. Vilket bryggeri i världen skulle du helst vilja brygga ett öl tillsammans med?

– En riktig drömcollab är Aecht Schlenkerla, rökölens urmoder. Dock har vi varit på besök där och ätit i restaurangen och de barska (men underbara) servitörerna och servitriserna gör att vi aldrig ens skulle våga fråga. En collab vi länge velat göra och nu har gjort är med våra vänner på Brekeriet, vi har bryggt hos oss och resultatet kommer ut i mars, det ser vi fram emot!