Ett bryggeri blev två för Fjäderholmarna

BRYGGERIENKÄTEN

Pelle Ågren, och i bakgrunden Andreas Willman, ser fram emot att jobba fullt ut med två bryggerier. Foto: Ronny Karlsson.

Ett bryggeri har blivit två för Fjäderholmarna. Det ska ge positiva effekter under 2021. Det och mer får du veta i vår enkätserie.

Pelle Ågren är det som svarar på våra frågor och här är alla hans svar.

1. Vad har varit de största förändringarna i er verksamhet under 2020 som kan relateras till corona?

– Omställning av försäljning från HoReCa (krogen) till Systembolaget. Det betyder att mer öl har hamnat på flaska och mindre på fat än vanligt vilket i sin tur betyder sämre marginal per liter såld öl.

2. Vad blir det bästa för ert företag under 2020?

– Vi har ju tagit över ett ytterligare bryggeri där vi inte är lika begränsade i kapacitet som vi varit tidigare ute på Fjäderholmarna. Det ger oss stora möjligheter för ökad försäljning när marknaden börjar normaliseras igen. Den nya utrustningen ger oss också stora möjligheter till förbättringar i bryggprocessen. Att observera är att Fjäderholmarnas Bryggeri och Brewpub kommer finnas kvar i oförändrat status trots det nya bryggeriet!

3. Vilket svenskt bryggeri har varit bäst under 2020? Motivera gärna.

– Som alltid svår fråga! Stockholm Brewings cellar series är ju riktigt spännande grejer. Har dock inte hunnit provat deras 100% spontanjästa ännu. Oppigårds levererar ale-kvalitet som vanligt, precis som Nynäshamns Ångbryggeri främst när det gäller stilrena lageröl.

4. Nämn 1-3 svenska öl som imponerat på dig under 2020.

– UTAH DIPA Oppigårds, FOEDER RHUBARB Sthlm Brewing.

5. En utredning om gårdsförsäljning har påbörjats. Vad är den bästa lösningen för er när det gäller gårdsförsäljning?

– Bästa lösningen är väl helt enkelt om vi ansvarfullt kan erbjuda vår öl till gästerna på Fjäderholmarna att ta med sig från ön. Det är ganska tröttsamt att skicka utländska turister till specifika SB-butiker för att det ska kunna få köpa hem vår öl till sin familj/vänner. Lite off-topic; men det VIKTIGASTE för oss vore en differentierad alkoholskatt!!

6. Vilket bryggeri i världen skulle du helst vilja brygga ett öl tillsammans med?

– Eftersom vi gärna skulle vilja åka till Colorado igen så får det nog bli Oskar Blues eller Avery Brewing co. Vi var där för ett gäng år sedan och fick gräddfilsvisningar på massa bryggerier tack vare Jugge på Great Brands.