Ingrid vill se större jämlikhet i Skåne

Det går år rätt håll, men fortfarande kan mycket göras för jämlikheten i Öl-Sverige. Det tycker Ingrid Kling som är ordförande för Fermenistas.

Malmöföreningens mål är att skapa en sund ölbransch där det finns samma plats för alla. Hela resan började när hon träffade Marie Sundström.

– Vi sågs första gången när Ölgäris hade en träff. Hon hade redan namnet klart och ville göra något och jag kände samma sak, säger Ingrid Kling.

I dag är Ingrid Kling ordförande i Fermenistas och Marie Sundström är vice ordförande.

– Jag är en ganska nyfrälst ölälskare, men den här världen tog mig med storm, säger hon.

Fermenistas jobbar ganska likt Ölgäris och fokus är på att få tjejer och icke binära att kunna gå ut och dricka öl och göra andra ölrelaterade saker på ett avslappnat sätt.

I somras bryggdes det öl tillsammans hemma hos Kling och i höstas fick de kontakt med ölciceronen Malin Derwinger och började att planera för att hålla i en provning.

– Det var då vi insåg att vi behövde vara en förening. Nu är vi en styrelse och inte bara jag som leder det här, säger Kling.

Så här långt har föreningen ett 20-tal medlemmar men förhoppningen är förstås att det ska bli fler.

– Vi har två olika ben att stå på. Ett handlar om medlemmarna och att de ska ha någonstans att kunna nörda ner sig i öl samtidigt som det ska vara kravlöst. Det andra är att vi vill påverka och visa upp hur en öldrickare kan se ut, säger Kling.

Nyligen bryggde de öl tillsammans med Pax Brygghus och det ölet kommer ut på marknaden i april och fler aktiviteter är på gång.

Föreningen är för kvinnor och icke binära, men män kan vara stödmedlemmar i föreningen.

Kling tycker att det sakta men säkert ändå blir bättre när det gäller jämlikhet i ölbranschen.

– Den är ojämlik men det går år rätt håll och ambitionerna är bra tycker jag.

Jobbet kommer att fortsätta och fler evenemang är på gång för Fermenistas. Slutmålet är faktiskt att lägga ned föreningen.

– Vi kan påverka i många olika led och vill göra det. Men slutmålet är att vi ska bli som vilken ölförening som helst, säger Kling.