Ingrid väljer gärna svenskt i glaset

SOMMAR 2019

Ingrid Kling håller sig gärna till svensk öl. Foto: Ronny Karlsson.

Ingrid Kling är ordförande i föreningen Fermenistas i Malmö. Här svarar hon på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Canned Wheat från Malmö Brewing Co! Förutom att den är så sjukt god och frisk, så drack jag den alldeles i början av mitt nyfunna ölintresse och det var den första ölen jag verkligen kände mig törstig efter. Så fort den dyker upp igen på Taproom så kutar jag dit.
2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Sverige: dricker mest svenskt och med tanke på kvalitén och kreativiteten hos de svenska bryggerierna hade jag nog kunnat göra det länge till. Miljöångest på det och saken är (vego)biff. Belgien: Jag har på senare tid fått upp ögonen för att Belgien ju gör jävla god öl, tror faktiskt att jag är först på den spaningen så varsågod Beernews för detta scoop. Älskar djupet i en Leffe, sötman i en rund veteöl och har (trots min avsmak för syrlig öl) för inte så länge sedan smakat en kriek som fick mig att tappa hakan. Danmark: är det tråkigt att säga Danmark? Vi kör på det, jag drack en god öl där en gång som säkert var inhemsk.
3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Pax Brygghus. Trots att ni lär se mig servera deras öl i festivalmontrar framöver så lovar jag att jag inte är köpt, Pax har alldeles för mycket integritet för något sådant. Förutom sjukt god öl (cleanaste NEIPAn jag någonsin druckit i lab#28 på Malmö öl och whiskyfestival) så har Marika och Calle sina hjärtan på rätt plats. Mycket snack och mycket verkstad från två jävligt hårt jobbande människor, som brinner för jämställdhet och dessutom gör slag i saken. Hade vi haft fler som dom hade nog inte Fermenistas behövts, men så länge vi gör det så är det skönt att ha Pax vid vår sida.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– Jag är ledig hela juli och kommer spendera en del av semestern i Österrike på vandring. Annars blir det Malmö med omnejd, och en hel del öl. Till exempel sticker vi till Köpenhamn med Fermenistas, och förmodligen får vi ihop en liten folkis-provning på AB Småland under juli.
5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera
– Jag är ju rätt ny i hela ölfestivalvärlden och har typ ännu inte varit på någon som inte är väldigt brölig och/eller gjord av och för män som gillar metal. Så jag ser hellre framåt och förväntar mig stora ting av Great Swedish Beer Festival här i Malmö till hösten.
6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Jag är inte i branschen på det sättet, och har inte speciellt starka åsikter i frågan. Jag kan se möjligheterna för landsbygdsutveckling, och jag hoppas i allmänhet på en bättre marknad för våra lokala bryggerier. Men jag är ohipp som fan som ändå gillar monopolet.