Ingo vill dricka öl med ministern

Sommar 2017

Ingemar Jansson på Sad Robot vill dricka öl med folkhälsominister Gabriel Wikström. Det berättar han bland annat i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
Det var en kollega som på en afterwork ville visa mig något han kallade ”död öl”. Då som yngling från landet hade jag mest druckit dussinlager och det var också det jag skulle beställa när min kollega istället övertygade mig om att köpa en handpumpad Caffrey’s Irish Ale. Jag hade tidigare inte varit så förtjust i öl, det hade mest varit en fyllnadsdryck som ofta serverades vid en alldeles för ljummen temperatur. Nu fick jag detta i glaset och det öppnade ögonen på mig. Efter det började jag trevande utforska det som då fanns.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
Sol, vind och vatten är förrädiskt så för att inte tappa balansen tar jag med lågalkoholigt och gärna humligt eller surt. Brekeriets Picnic Sour är verkligen en fantastiskt trevlig öl i solskenet.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
Vår nya lättöl SHAZBOT!, en New England Pale Ale på 1.8%, är den jag mest nöjd med just nu. En lätt men ändå smakrik och balanserad sommaröl som man kan dricka hela dagen utan att tröttna eller bli trött.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
Örebro Brygghus har imponerat stort med sina välgjorda och välbalanserade öl, de är utan tvekan ett av Sveriges bästa bryggerier.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Öl har gått från att vara något mer än bara en gyllengul vätska, detta kommer fortsätta och ge nya uttryck. Fler bryggpubar kommer öppna, vilket kommer öka intresset än mer för öl som dryck till mat. Makro-bryggerierna kommer fortsättningsvis att streta emot men också samtidigt skapa nya varumärken och sätt att fånga in den nya sortens öldrickare. Den som läst om uppköpen i USA vet att det just nu händer mycket i ölvärlden som även påverkar oss små bryggerier i Sverige. Björnen har vaknat.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
En provbricka öl med Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström.

Det är stor skillnad på hur Sverige såg ut för 100 år sedan när Ivan Bratt drev fram motboken, eller för 35 år sen innan vi gått med i EU och ölscenen bestod av industrilager, eller för 10 år sen när intresset för öl som något annat än rusdryck började ta fart, eller för tre år sedan när Gothenburg Beer Week startade med stor publik succé.

Hur och när vi konsumerar öl har ändrats otroligt mycket de senaste åren men alkoholpolitiken har stått i det närmaste stilla de senaste 20 åren. Hur tänker du där Gabriel Wikström?