Ministern säger nej till gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning på prov i Skåne? Ni som vill ha det ska nog inte ha alltför stora förhoppningar. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är inte intresserad av något sådant.

Beernews har i ett flertal artiklar skrivit om processen som lutade med at Region Skåne beslutade sig för att ansöka om gårdsförsäljning av öl och vin på prov under tre år i Skåne.

I samband med det skrev också moderata riksdsdagspolitikern Maria Malmer Stenergard en fråga till social försäkringsminister. Där ville hon se vilka möjligheter det finns för en provperiod, och det kan konstateras att de möjligheterna är ungefär lika med noll.

”Eftersom gårdsförsäljning inte är tillåtet i Sverige saknas de lagliga förutsättningarna för att låta Skåne blir en försöksregion för gårdsförsäljning av alkoholdrycker”, skriver Strandhäll och fortsätter:

”Jag vill framhålla att frågan om gårdsförsäljning behöver ses i ett större alkoholpolitiskt sammanhang. Den svenska alkoholpolitiken har som främsta syfte att skydda folkhälsan. Desintresseringsprincipen är en mycket viktig princip för att uppnå detta syfte. Den innebär att det i Sverige inte ska finnas några ekonomiska intressen i detaljhandelsled som kan bidra till ökad försäljning och därmed ökad alkoholkonsumtion.”

Ministerna hänvisar bland annat till hälsoläget i landet och hur det enligt henne skulle påverkas.

”Nyligen publicerad forskning visar att det svenska detaljhandels-monopolet räddar cirka 1 300 liv om året och innebär att cirka 20 000 sjukhusvistelser kan undvikas jämfört med om alkohol skulle tillåtas säljas i dagligvaruhandeln. De direkta ekonomiska kostnaderna för dessa ytterligare sjukhusvistelser uppskattas till 852 miljoner kronor. Det är av det skälet som jag avser att värna det svenska detaljhandelsmonopolet.”