Här hittar du bästa pilsnern i Prag

Det blev en hel del öl som testades under senaste Pragresan. Foto: Ronny Karlsson.

Ett besök i Prag innehåller förstås tid för en och annan öl. Jag bestämde mig för att dricka ljusa lageröl på olika platser för att hitta Prags bästa. Här är resultatet.

Det ska sägas direkt att jag inte varit på alla bryggeripubar i Prag. Det finns helt enkelt för många nu.

En besvikelse var också att tre av de ställen jag gillat vid tidigare besök var stängda. Bryggeripubarna Nota Bene, Vinohradsky Pivovar och framför allt U Bulovky Richter var alla stängda. Jag vill nog påstå att det sistnämnda har varit mitt absoluta favoritställe när det gäller att dricka god tjeckisk pilsner.

Men trots det blev det ett och annat stopp och en och annan riktigt god öl. Så här blev resultatet:

Mina favoriter

Alois 11 var en favorit.

Uhrineves Alois 11

Provades på Vinohradsky Burger. Lite udda med en variant av brýggeripub kombinerat med ett hamburgerställe. Bryggeriet Uhrineves ligger i utkanten av Prag men det här är inte så långt från Muzeum. Ölet har en riktigt fin brödig maltighet, lätt diacetyl innan en mjuk och balanserad beska tar över. Gott!

8,5/10

Pivovar Strahov erbjöd en smakrik amber lager.

Pivovar Strahov Amber Lager

En amber lager var det närmaste vi kom på det här stället. Beläget vid borgområdet och här är det alltid mycket folk. Kanske bland annat för den höga kvaliteten på ölen. Här finns en skön maltighet, brödig, karamell, fruktig och med en försiktig och behaglig beska. Riktigt god.

8/10

U Supa var en trevlig upplevelse.

U Supa Pivo Svetle

Mitt första besök på det här stället och det var en trevlig överraskning. Rejält dimmig guldfärg på ölet. Ganska humlefokuserad men med trevlig bröd och kex-karaktär. Ganska distinkt humlebeska i avslutningen men hela tiden med en balans. Riktigt gott. Extra plus också till en servitris som sprang i fatt mig för att ge mig den väska jag glömde kvar i baren. Många extra plus för den insatsen!

8/10

Klart värda att dricka

Pivovarsky Klub har ofta öl från Brevnovsky.

Brevnovsky Benedict 12.5

Husöl på Pivovarsky Klub, som är ett stabilt ställe i Prag.

Ölet har en balanserad brödighet, lätt parfym från humlen, gräsig, fyllig med god efterbeska. Första ölen på resan och den sitter alltid lite extra fint.

7,5/10

U Tri Ruzi var den här gången riktigt bra.

U Tri Ruzi Svetly Lezak

Den här bryggeripuben ligger mitt i Gamla Stan och får ses som en turistfälla. Men faktiskt görs här också riktigt god öl, även om kvaliteten har varierat lite vid mina olika besök.

Den här gången fanns där en ganska fräsch beska och en behaglig maltbas i grunden. Lätt örtig avslutning.

7/5/10

U Narodni bjöd på lite extra underhållning.

Narodni Czech Lion 11 Unfiltered

Ett trevligt ställe med en stor och trivsam uteservering på innergården. Det gick faktiskt att välja mellan filtrerad och ofiltrerad variant av deras lager här.

Jag valde ofiltrerad och fick en öl som var brödig, lätt fruktig, lite vört. Växer efter ett tag, lätt diacetyl och behaglig beska. Faktiskt en favorit.

En behållning var också min servitör som i en liten paus hällde upp en stor öl i baren, svepte den, log mot mig och fortsatte att jobba.

7.5/10

U Dvou Kocek gör en stabil ljus lager.

U Dvou Kocek Svetly Kocka

I utkanten av Gamla Stan, ett klassiskt tjeckiskt hak med fina målningar i taket.

Deras pilsner är ett balanserat och lättdrucket öl som ändå har en skön och tydlig beska. Lätta bröd- och diacetyltoner. Gott!

7.5/10

Gyllene Tigern är så klassiskt det kan bli.

Pilsner Urquell

På Zlateho Tygra

Visst, Urquell är sedan länge uppköpt av internationella storbolag men det hindrar inte att man får en genuin tjekick känsla på Zlatehy Tygra, Gyllene Tigern. Här serveras bara Pilsner Urquell och det här är så typskt en tjeckisk ölhall som det kan vara. Trångt, högljutt, servitörer som inte gått speciellt många charmkurser. Enligt servitören är detta den vanliga Urquellen men den känns betydligt betydligt krämigare än till exempel Urquell på flaska i Sverige. God brödighet, balanserad beska. Värt att prova om inte annat så för atmosfären.

7/10

Pivovarsky Dum gör en stabil lager.

Dum Svetly Lezak

Pivovarsky Dum experiemnterar ofta med smaker i sina öl och det blir kanske inte alltid på toppnivå för att uttrycka sig milt. Men deras ljusa lageröl är faktiskt god. Ganska behaglig maltig brödighet med karamell och lätt diacetyl. Komplex lager med en okej beska. Det här är inte så (trumvirvel…) dum.

7/10

Prague Beer Museum erbjöd bland annat Uneticke 12.

Uneticke 12

Vet inte om jag gillar Beer Muzeum egentligen, men det blev ett besök och då valde jag en klassisk tjeckisk öl. Uneticke 12 är ett maltigt öl med lätt blommighet och den är hyfsat fyllig. Ganska klassisk och helt ok.

7.0

Zly Casy var inte lika bra som vid tidigare besök.

Rebel Original Premium

Provade denna öl på Zly Casy, som jag inte riktigt tycker håller samma standard som för några år sedan. Eller också är det bara så att det finns fler ställen som satsar på tjeckiskt craft beer numera. Ölet från Rebel var snyggt maltigt och brödigt men kanske med en lite tunn beska.

6.5/10

 

Cvikov Luz

Drack dennna öl på T-Anker, ett ställe du inte ska missa. Det ligger typ 100 meter från Palladium och du får åka hiss för att komma upp på takvåningen där du kan se ut över kyrktornen i Gamla Stan. En bedårande utsikt när man som jag hamnar där en molnfri sommarkväll. Ölet är från ett bryggeri jag inte hört talas om tidigare. Smaken var maltig och brödig, lite platt men med hög drickbarhet. Ok en sommarkväll.

6,5/10

Budvar på U Medvidku blev andra dagens första öl.

Budvar

Drack denna på U Medvidku. Första ölen för dagen är alltid god. Lite gräsig beska som blir lite tung, enkel och saknar en tydlig maltprofil. Funkar absolut men det ska bli bättre under dagen.

U Medvidku är en turistfälla men det var faktiskt ganska lugnt en tidig torsdageftermiddag.

6.5

Inte att rekommendera

T-Ankers egen öl var ingen höjdare.

T-Anker 

Bryggeriet Luziny har bryggt en egen öl för T-Anker. Som du redan läst ovanför är detta ett ställe med en fantastisk utsikt. Men ölet som är specialbryggt är ingen höjdare. Lätt metallisk med gräs och lite hö. Lite för frän.

6/10

Most U Valsu Svetly Lezak

Har varit här tidigare och blev då ganska besviken på ölen. Den här gången var det brödigt med tendenser till syra, lite bröd och frukt. Bättre än tidigare gånger jag provat, men ingen favorit.

6/10

Prague Beer Museum serverade en Bernard som inte smakade bra.

Bernard Unfiltered 13

6.0

Provades på Beer Muzeum. Det här är en av de öl som satte fart på mitt ölintresse en gång i tiden men det här var ingen höjdare. Har flera gånger varit på Beer Muzeum och då funderat på om deras öl verkligen är i bästa skick. Det här var metalliskt och inte speciellt gott.

Matuska Namornik på Beer Geek Bar.

Matuska Namornik

Det här gör lite ont för Matuska är nog det svar jag skulle ge om någon frågade mig om mitt favoritbryggeri bland dom nya i Tjeckien. Men det här funkade inte alls när jag provade den på Beer Geek Bar.

Lite starkare än övriga öl och det känns. Fin maltighet men också lite alkohol. Saknar lite av den fräschhet jag vill ha i en lager.

5.5/10