Inget fredagsmys på Systembolaget

Jonas Gustavsson får skaffa nya etiketter till 18 000 burkar. Foto: Montage.

Att lansera ölstilen candy weisse på Systembolaget är inte helt lätt med godisanknytning i namnet. Nu får Morgondagens etikettera om 18 000 burkar och priset för det blir 40 000 kronor.

Jonas Gustavsson och hans Morgondagens har under de senaste åren fått mycket uppskattning för sina lekfulla öl. Men flera gånger har det också varit problem att få in ölen på Systembolaget på grund av ölnamn eller etiketter. Nu är det dags igen och då handlar det om ett öl som var tänkt att heta Fredagsmys.

Det namnet godtogs inte av Systembolaget och inte heller förslagen på namnändringar till Lördagsgodis, Fredagsgodis eller Fredagsmums fick godkänt. Det senaste förslaget som han väntar svar på är Gottegris.

– Det är bråttom för etiketten till lanseringsproverna ska vara inne på onsdag. Jag hoppas jag får godkänt för något namn så fort som möjligt, säger Gustavsson.

Att namnet Fredagsmys stoppas är inte så konstigt, med tanke på att det ordet var en av anledningarna till att Systembolaget nyligen stämde vinföretaget Vivino.

– Det hade jag ju ingen aning om när jag skickade in mina öl. Men de andra namnen borde vara okej, det finns ju massor med ölnamn som hänvisar till kakor och andra godsaker, säger Gustavsson.

Så fort han har fått ett namn godkänt ska 18 000 burkar få ny etikett. Nya etiketterna samt jobbet med att byta ut befintliga etiketter kommer att kosta runt 40 000 kronor.

Att helt byta namn till något som garanterat skulle få godkänt lockar inte heller.

– Det är ju en candy weisse, det är en stil jag vill lansera.

Ölet är en berliner weisse med blåbär, hallon, jordgubbar, svarta vinbär och en del vanilj. Om allt inte är klart med etiketter på onsdag blir det flyttad lansering av ölet. Än så länge är det tänkt att det ska släppas i Systembolagets lokala sortiment i april.

– Ska det fortsätta så här får jag hitta andra kanaler för mina öl, säger Gustavsson.

Han har tidigare haft flera ölnamn där det blivit diskussioner. Bland annat blev det en följetong med ölet Hockeypulver, där det nyligen kom fram en slutgiltig lösning.