Ida gick direkt från skolan till fast jobb

Bildspel

Bild 3 av 3

Göteborg är en bra plats att jobba på, enligt Ida: ”Här finns många bryggerier och mycket kunskap”

Ida Johannesson har precis lämnat bryggarutbildningen i Ludvika och fick jobb med en gång. Sedan några veckor jobbar hon på Rådanäs i Mölnlycke.

När Ida började på utbildningen i Ludvika var hon inte ny branschen. Hon alltid varit intresserad av öl och har bland annat jobbat på Bishops Arms och Systembolaget tidigare.

– Jag tröttnade på att jobba statligt, men ville jobba med öl. Då fanns det inte så mycket att välja på, restaurang hade jag ju redan jobbat på, säger Ida.

Utbildningen är på ett och ett halvt år och hon är så nöjd man kan vara med tanke på omständigheterna.

– Det är svårt att lära ut på distans och folk behöver lära sig hur det fungerar, men efter förutsättningarna är jag absolut nöjd.

Under utbildningen har hon praktiserat på Carnegie och Spike och när hon tog examen blev hon kontaktad av en lärare som tipsade henne om jobbet på Rådanäs, som blivit ledigt då en tidigare lärling gått vidare till Akia Brygghus.

– Det känns jättebra på Rådanäs. Det är en bra storlek på ett bryggeri, så litet att jag får vara med och göra allting. Sen är Göteborg en bra plats att vara på, här finns många bryggerier och mycket kunskap, säger hon.

– Sen är det kul med Rådanäs som en nån form av motpol till många andra bryggerier. I stället för nyheter hela tiden är det klassiska öl som återkommer. Jag är inte så förtjust i fruktiga suröl och tycker att det är tråkigt när jag hittar en ny öl som jag tycker är god och den sen inte går att få ta på längre. Vi är öppna för att göra nya öl på Rådanäs, men inte nya hela tiden.

Hon berättar att det är flera i hennes kurs som har fått jobb. Nån har hamnat på Dugges, nån på Duckpond, nån annan uppe i Östersund, vad hon vet. Andra som haft viljan, men haft fast jobb och inte vågat har gått tillbaka till sina jobb i väntan på bättre tider.

Eftersom hon har bakgrund i restaurangbranschen finns planer på att hon också ska utnyttja de kunskaperna också.

– Tanken är att vi ska utnyttja min restaurangerfarenhet på mässor och taptakeovers när det blir aktuellt efter coronan.