Hybrid är drycken som är både öl och vin

Bildspel

Bild 1 av 2

Magnus Engström och Tomas Halberstad har lagt mycket tid på Hybrid, som kommer att släppas framöver.

Svårt att välja mellan öl och vin? Nu lanserar Dugges sin Hybrid, som är en blandning av öl och vin, och fler liknande produkter ska det bli.

Att experimentera och prova nya saker är ett kännetecken för Dugges, som under de senaste åren gjort en rad olika produkter med nya smaker.

Nu är det dags att ta ett steg in mot vinvärlden också. Med Hybrid lanserar man nämligen drycken som innehåller både öl och vin.

– Det började som en diskussion, Magnus har haft de här idéerna länge om att vi ska blanda med vin eller göra något vinöst, säger Tomas Halberstad.

Den första produkten finns nu på flaska under namnet Hybrid, och då handlar det om en bas med ett suröl, därefter har vitt vin tillsatts, man har smaksatt med hjorton och havtorn och sedan lagrat det hela på slipade ekfat för att få en hel del smak av eken.

– Vi har lagt väldigt mycket tid på det och upptäckte längs vägen att det här var något annat än det vi gör i vårt fatlagringsprogram, säger Magnus Engström.

Den första produkten är ett samarbete med Brian Stumke på amerikanska Stillwater. De har tidigare samarbetat bland annat med ölet Tropic Thunder och Stumke har gjort en del egna experiment där han flörtat med vinvärlden.

Även om den första produkten finns färdig och en andra produkt ligger på fat nu, så vet Dugges ännu inte riktigt vad det ska bli av det här projektet.

– Hybrid kan bli ett eget varumärke men vi vet inte det ännu. Det här är en dryck för öldrickarna och det är inte någon ersättning för öl eller vin. Vi är jättenöjda med den första produkten, säger Halberstad.

– Det kan också vara en dryck för vindrickarna som fattar att det här inte är vin utan en blandning, säger Engström.

Hela projektet har bidragit till att hålla i gång kreativiteten på bryggeriet och det är viktigt.

– Jag tror att det här är vart vi är på väg med alkohol, gränserna mellan olika drycker kommer att suddas ut- Det känns kul att vi är i en position där vi kan göra sådant här. Hela projektet ska få växa organiskt och vi vet inte vart det här kan leda, säger Halberstad.

Basen i Hybrid är ett åttaprocentigt suröl som förstås bryggts hos Dugges. Därefter har ett tolvprocentigt spanskt vitt vin tillsatts och såväl havtorn som hjortron har valts med omsorg som smaksättning.

– Hjortonen ger en funkig fruktighet och havtorn ger en syrlig fruktighet, säger Engström.