Hemleveranser blir alltmer populärt

Lannart Again konstaterar att hemleveranserna av alkohol är populära i corona-rider. Foto: Montage.

Att få sin alkohol hem till dörren blir allt mer populärt. Hemleveranser från Systembolaget har ökat med flera hundra procent i corona-tider, och nu utökas leveranstiderna.

Systembolagets hemleveranser passar förstås bra för många när corona-viruset härjar i landet. I de områden där servicen finns växer intresset rejält.

– Antalet leveranser har ökat med flera hundra procent under året. Allt fler som beställer väljer att få alkoholen hemkörd, säger Lennart Agén på Systembolaget.

Han konstaterar att intresset har ökat kontinuerligt sedan tjänsten infördes, men att det under de senaste månaderna verkligen har tagit fart.

– Det ligger i tiden att handla på nätet och få produkterna hemkörda. Ökningen nu har nog berott på corona och det känns som det planar ut på en ny platå nu, säger Agén.

Systembolaget har tvingats till flera förändringar för att klara av det ökade trycket. Man har infört en spärr när beställningarna blir för många till samma dag, då går det istället att välja leverans en annan dag. Dessutom har tiderna för leveranser utökats.

Tidigare var det 10.00-20.00 på vardagar som gällde, Nu sker även utkörning på lördagar 09.00-15.00.

– Vi gör det för att klara av trycket, säger Agén.

I dag sker hemleveranser i Stockholms län, Uppsala län, Västerbotten, Västernorrland, Mälardalen, Västra Götaland och Skåne. Det gör att tjänsten är tillgänglig för 65 procent av svenska folket.

– Planen är att utöka till hela landet. Målet var att vara klara med det under våren 2021, men det kommer att ta lite längre tid än så, säger Agén.

Tre till fyra procent av alla inköp på Systembolaget görs idag online. Där kan man välja mellan hämta ölen själv eller att få den hemkörd. Det är företaget Bring som står för leveranserna.

– Vi håller på med att utbilda fler chaufförer. De ska följa samma regler som vår personal i butik och bland annat göra ålderskontroller, säger Agén.