Hembryggt och folköl i Malmö i helgen

Hembryggt eller folköl? Eller kanske både och? Det händer en hel del på ölfronten i Malmö i helgen.

Sällskapet Maltes Hembrygdsfestival är ett av helgens event. Den här gången håller man till i Limhamns Folkets Hus och 42 öl är anmälda.

– Vi kan ta in 400 personer och det brukar ramla in många anmälningar under sista veckan. Jag tror att det blir fullt eller i alla fall nästan fullt, säger Jonas Carlsson Stroh, som är med och arrangerar festivalen.

De 42 ölen deltar i tävlingen Folkets Val, där alla besökare kan vara med och rösta. Cirka 30 av ölen är dessutom med i domartävlingen, där det gäller at inte bara ha bryggt god, utan även stiltypisk öl.

Samma dag är det premiär för en folkölsfestival vid Slottsträdgårdens kafé i Slottsparken i Malmö. Ett tiotal skånska bryggerier finns med där och bakom arrangemanget står nybildade Skånes Dryckesproducenter.

Bland bryggerierna som är med finns

Chad Beer, South Plains, Lilla Ölfabriken, Röstånga Rajraj, Sibbarps Husbryggeri, Limhamns Bryggeri, Lundabryggeriet och Råå Bryggeri,

– Vi ska försöka se till att skilja på de här arrangemangen till nästa år, men nu kör vi båda samma dag, säger Carlsson Stroh som är engagerad i både Malte och Skånes Dryckesproducenter.