Hembryggaren Anders struntar i dyra prylar

Hembryggarna

Anders Härnbro, hembryggare. Foto: Privatbild

Veckans hembryggare fokuserar på processen och inte så mycket på dyra prylar.

Namn: Anders Härnbro med garagebryggeriet Härnbrew

Ort: Norr om Mariefred

Ålder: 48

Hembryggare sedan: 30 juli 2018

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Det började med vin och några kompisar som bryggde öl. Min bästa vän fick med mig till Munskänkarna för sex år sedan och jag började intressera mig för smaker, dofter och framställningsprocesser. Att göra vin hemma här i Sverige är ju lite av en utmaning och vid den tiden ganska ointressant – för hur skulle man kunna mäta sig med det som framställts av duktiga vinmakare. Några år senare inspirerades vi båda av några kompisar som bryggde öl (Et(t) Bryggeri som har SM-guld från 2018). Insikten att det faktiskt går att göra drickbar öl hemma i köket, där smaker, dofter och problemlösning står i centrum lockade. Jag köpte ett startset för gryta (BIAB) och har hållit mig fast vid det. Jag kör eget men min kompis och jag har återkommande prat och provsmakning av det vi brygger. Öl är socialt.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Våren och och tidig höst är mest tryck på själva bryggandet. Det beror på att jag brygger i garaget under ganska – förvisso självvalda men – rudimentära förhållanden. Mitt fokus har hela tiden varit att inte lägga för mycket pengar på utrustning som löser alla problem. En stor del av tjusningen är att hitta lösning på problem och felkällor. Om jag enkelt vill ha bra öl kan jag ju gå till Systembolaget eller beställa en låda från ett favoritbryggeri.

– Så en stor del av den tid jag lägger på hembryggning är att följa poddar, läsa och väga rimligheten i vad som skrivs och sedan fundera på vad och hur jag ska omsätta det i mitt lilla bryggeri Härnbrew.

– Hur mycket tid? I snitt en bryggdag i månaden och lyssning/läsning tre-fyra timmar per vecka.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Eftersom jag satt upp en princip som handlar om low-cost/low-tech så är det mycket som handlar om vädertajming och att hitta lösningar. Det begränsar också vilka ölstilar jag ger mig på. Det som är svårt är när jag ger mig ut i marginalen för vad jag kan och vad det finns materiella förutsättningar för att klara. Exempelvis har jag löst kylningen om sommaren, eftersom jag inte har vatten i garaget, med no-chill. Det svåra och det roliga är att täppa till felkällor samt att veta om man verkligen gör bra öl.

La Piscine är en av de öl Anders Härnbro tycker han gjort bäst. Foto: Privatbild

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– En favoritstil jag har är strong ale – den kan vara engelsk, belgisk, tysk (för jag är liberal och räknar in maibock och liknande in i stilen) eller den som jag fastnat för att brygga, nämligen bierè de garde. Det är en nordfransk strong ale vars rotsystem delas mellan belgisk och tysk stil. Jag kallar min för ”La Piscine” och har bryggt den i ett par år nu.

– Min bästa bryggning är numera två öl: ”La Piscine” och en Grisette, ”Ami Bohème”. De sker genom två omgångar i mäsktunna. Först till nämnda bière de garde som efter kok har ett OG runt 1.068, och sedan med samma mäsk, men med ett tillskott av vetemalt som efter mäskning och kok har ett OG på runt 1.028. Den här effektiviteten i processen som levererar två väldigt olika öl som båda uppskattas av mina kamrater är en stor anledning till att jag vill kalla det min(a) bästa öl.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Du tänker att 100 procent kunna klona ett öl? Nja, det är jag inte så intresserad av. Jag vill brygga öl och inspireras gärna av de olika stilar som finns, men jag sätter mer värde på att när jag snickrar recept och process att försöka förstå varför det blir som det blir. Världens bästa öl är ju ändå bara bäst när det dricks i rätt sammanhang, något som man oftast inte vet förrän efteråt.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Hembryggning som hobby är alldeles utmärkt för mig, men jag undrar ju hur det skulle gå om min ”La Piscine” skulle bryggas med kommersiell överlevnad i fokus. Kommer smaken att ändras? Skulle folk gilla att köpa den? Hur dyr skulle den bli? Det kan jag fundera på, men starta ett bryggeri tror jag inte, jag skulle behöva vara mycket mer säljare än bryggare för det. Om det inte finns en distribution finns det ingen avsättning. Nej, sälj är inte ett utvecklingsmål för min fritidssysselsättning.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

Nyfiken hållning
Vetenskaplig blick
Dokumenationstvång
Tålamod att vänta
Ständigt lärande
Diskvilliga händer

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Ah du vet. När man har förberett sig. In i minsta detalj. Det går som smort, och sedan lyckades jag bränna hål på BIAB-påsen i grytan under senare delen av mäskningen. Fick rädda upp det jag kunde. Jag blev så arg att jag i ren affekt slängde ihop malt, socker och humle till en IPA. 100+ teoretiska IBU och 9,2% som fick heta Rage Beer. I slutänden blev båda ölen drick- och bjudbara. Vilket visar att även riktiga misstag kan bli bra öl, om än inte den öl man hade tänkt.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljusare

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Flaska

Pub eller hemma: Publikt

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Balans

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Hygienriktlinjerna