Olika syn på alkohol för gravida kvinnor

Hur mycket alkohol kan gravida kvinnor dricka? Ja, där går meningarna isär. Foto: Pixabay.

I sina nya råd slår Livsmedelsverket fast att gravida kvinnor kan dricka lite alkoholfri öl och äta en sås med vin i. Men Agnes Wold menat att reglerna skapar en oro, och att det går att dricka mer än så.

 

Det var i början av veckan som Livsmedelsverket presenterade nya råd för gravida kvinnor och alkohol.

Där slår man bland annat fast att gravida kvinnor kan dricka upp till en liter alkoholfri öl per vecka, och dessutom är det okej med såser som gjorts på vin om såserna kokats i 30 minuter. Det samma gäller för en liten mängd av till exempel punschpraliner.

– Anledningen till att vi tittat extra noga på det här är att vi får så många frågor. Gravida är ofta väldigt måna om att göra rätt på alla sätt, säger nutritionisten Åsa Brygård Konde på Livsmedelsverket till Sveriges Radio.

Men råden får kritik av Agnes Wold, professor i bakteriologi, som bland annat skrivit en bok om råd till gravida kvinnor.

Hon menar att de detaljerade råden kan ha motsatt effekt och skapa skuldkänslor hos en kvinna när ett barn till exempel får koncentrationssvårigheter i skolan.

– Det finns ganska många studier vid det här laget och dom visar att upp till några glas vin i veckan händer det absolut ingenting, menar hon.

De båda är överens om att gravida kvinnor ska vara försiktiga med alkohol, men meningarna går alltså isär när det gäller mängden.

– Vi gör en samlad bedömning istället för att varje gravid kvinna ska behöva gissa, säger Brrugård Konde.