Hembryggare med 250 batcher i bagaget

Hembryggare

Bildspel

Bild 1 av 4

Martin Björck började brygga 2009, sen dess har han hunnit bli öldomare och SM-medaljör. Foto: Victoria Shulga

Med tio års erfarenhet och 250 batcher så är Martin Björck en erfaren hembryggare. Erfarenhet som bland annat lett honom till SM-medaljer.

Namn: Martin Björck
Ort: Helsingborg
Ålder: 39 år
Hembryggare sedan: 2009

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Vi var ett gäng vänner från högskoletiden som kom fram till att vi inte träffades lika mycket när studierna var avklarade och alla var ute i arbetslivet. Ute på krogen kom idén upp att börja brygga öl tillsammans som en social aktivitet. Jag och bryggarkollegan Fredrik gick SHBFs grundkurs i november 2008 på en gård utanför Staffanstorp. Då alla andra våra vänner var intresserade så började vi blogga i samma veva och startade Hembryggarbloggen och började kalla oss Helsingborgs Hembryggargille, HBG2. Efter kursen var det bara att börja bygga sin egen utrustning eftersom på den tiden gick det ju inte att bara köpa billigt bryggverk för att komma igång. I månadsskiftet januari/februari 2009 bryggde vi våra första två brygder och tio år senare har det väl spårat ur – 2011 började vi hålla i SHBFs kurser i Skåne, 2013 blev jag öldomare och 2017 blev jag utbildningsansvarig för SHBF. Vi är i stort sett samma gäng som fortfarande brygger ihop och våra kastruller och egenborrade hinkar från 2009 hänger fortfarande med.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Det varierar extremt! Vissa perioder är det ett antal timmar i veckan, speciellt om det ska hållas i kurser eller om det är kring SM och ska dömas öl. Det blir väl minst en till två timmar i veckan i vår brygglokal för lite småpill och rengöring även om det inte är bryggning på gång. Annars är det planering som gäller då vi är fler som brygger ihop. Datum för bryggningar spikas ibland någon månad i förväg.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Den kalla sidan av bryggningen! Många fokuserar på den varma sidan med bryggverk och liknande, men en bra vört kan sabbas så lätt om inte den kalla sidan med jästhantering, kontrollerad jäsning och allt det andra funkar. Renligheten verkar de flesta hembryggare få rätt på numera. Men om jag ser tillbaka på de senaste åren jag dömt SM har de flesta brygderna som haft problem just haft problem relaterade till den kalla sidan och jäsningen.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Vi har i runda slängar bryggt 250 öl sen starten och vissa har varit riktigt bra. Ett öl som vi är inne på iteration 8 av är en modern ljus lager som vi kallar Fathead. Den blandar både tysk och amerikansk humle mot en lätt maltig men torr kropp och bryggs väl minst en gång per år och kom 3a i Folkets Val på SM 2017. Sen har vårt öl My Big Samoan Crush en stor plats i mitt hjärta. Det är en amerikansk brown sle som är enkelhumlad med Pacifica. Den brygden resulterade i vår första kommersiella bryggning på Monks (numera Waza) och blev även publicerad i Henok Fentie och Karl Grandins bok ”Brygg Öl”. Det är ett öl som vi dessvärre inte bryggt själva på ett par år, men för att ha ett fat till våren kanske man skulle kunna brygga…

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
Två öl sticker ut direkt: Alesmith IPA – En legendariska västkust-IPA med massa humle och bra balanserad beska. Great Divide Hibernation Ale – Malt, malt och mera malt och så jäkla bra.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 
– När man var ny så kanske tanken fanns, men numera känner jag så många som antigen äger, driver eller jobbar på ett bryggeri så jag vet hur extremt mycket jobb som krävs och att det är en väldigt stor skillnad på att brygga öl och att driva ett lönsamt företag som ska generera pengar och löner till anställda och ha med Systembolaget att göra. Så ett jättenej där för mig. Jag är dock väldigt tacksam för att jag och mina kamrater har fått möjlighet att testa på att brygga kommersiellt hos bland annat Monks i Stockholm och hos våra vänner på Brewski här i Helsingborg.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Kunskap och sensorik är nyckeln framåt. När man började läsa på från erkända kunskapskällor som till exempel How to Brew och började reflektera över hur saker funkade, varför man gjorde olika saker och hur det hängde ihop, det var då vår öl gick från OK och bra till ibland riktigt jäkla bra. Att sedan kunna prova sin (och andras) öl objektivt och analysera och diskutera smakerna man hittar eller inte hittar, och hur man ska göra för att antingen eliminera eller accentuera dessa är guld. Där är nog det viktigaste att få självinsikt över sina egna sensoriska kunskaper, till exempel om man har jättelätt för att känna fenoler men jättesvårt att hitta diacetyl. Alla har olika tungor!

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Många misstag har begåtts under åren! Vår första förkultur kokade vi direkt i e-kolven på spisen. Det blev en vörtvulkan som gick in i spisen och kortslöt den och huvudbrytaren för lägenheten gick. En bryggning kostade oss en hel induktionsplatta och 4 proppar. Vi hade överfyllt vår lilla gryta på 25 liter och det började koka över varpå varm vört sögs in i fläkten under plattan och proppar började gå. Sen dog hela induktionsplattan till slut. Vi ställde då grytan på ett korkunderlägg medan vi bytte platta och när vi körde igång med den nya plattan så kom vi aldrig till kok trots att plattan verkade jobba som tusan. Det visade sig att korkplattan hade fastnat under grytan så induktionsplattan kände av metallen men all värme gick in korkunderlägget. Ölet blev dock bra och låg till grund för vår första SM-medalj året efter. Värsta olyckan var nog när jag öppnade en flaska som exploderade i handen vilket resulterade i ett cirka fem millimeter djupt jack vid höger pekfinger. Ärret är fortfarande tydligt efter fem sex år.

Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Kastrull
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Pub
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot

Vill du vara med i serien? Mejla oss på tipsa@beernews.se.