Hedda fixar specialöl till Stellagalan

Stellagalan är till för att lyfta fram kvinnor i den gastronomiska branschen. Ölet till kvällen fixas av Hedda Spendrup.

Galan hade premiär i fjol och 4 februari är det dags igen på Fotografiska i Stockholm. Målet med galan är att skapa en större jämställdhet och skapa fler kvinnliga förebilder inom mat och dryck.

Till galan kommer även ett speciellt öl att tas fram och för det ansvarar Hedda Spendrup.

– Stellaölen ligger och puttrar sedan början av januari. Jag ville ta fram en dryck som passar till mingel och har använt smaker som te, yuzu och honung, berättar hon.

Spendrups är en av sponsorerna till galan och då passade det bra att just Hedda blev ansvarig för ölet. Hon ser också galan som något viktigt.

– Här får vi chansen att stötta kvinnor inom restaurang, bar och gastronomi, branscher som är lika mansdominerade som vår egen. Det är viktigt att våra branscher utvecklas och kan attrahera fler kvinnor. Förutom allt annat har kvinnor generellt bättre smaksinne än män. Där har vi faktiskt en fördel från början.

Hon ser att ölbranschen är på rätt väg, men det är fortfarande en bra bit att vandra.

– Men man kan få höra mycket som kvinna i en gubbig bransch och det har jag verkligen tröttnat på. Det är inte bra för någon när ett kön dominerar. Grupper med både män och kvinnor får bättre gruppdynamik, arbetar bättre och blir mer inspirerade. Det finns det ju många studier på, säger hon.