Havet sätts i fokus för nytt bryggeri

Mickael Westberg, Jesper Jonasson, David Trennsby, Sten Berndtzen och Joel Oresten. Foto: Privat.

Havet ska vara centralt när Smögen får ett nytt bryggeri. Målet för nysatsningen är att växa snabbt och man börjar med ett lokalt fokus.

Smögen Ale heter företaget och det är under namnet Smögenbryggarn som ölen ska presenteras. I dagarna gjordes den första testbrygden och under våren är det tänkt att det ska finnas öl på marknaden.

– Jag har varit hobbybryggare i några och det har länge varit en dröm att ha ett bryggeri. Nu kände vi att det var dags, säger Joel Oresten.

Han är en av fyra delägare och planen för företaget är att bli ganska stora på ölproduktion. Men allt måste ha sin början.

– Vi får se hur stort det kan bli. Först ska vi göra en bra säsong här lokalt och ambitionen är att göra bra produkter till lite lägre priser, säger Oresten.

En specialitet för nysatsningen blir det fokus på havet som man kommer att ha. Man kommer att använda tång från havet i de flesta ölen och det blir musselskal i den porter som ska tas fram.

– Vi gillar de smakerna och tycker att det blir bra. Sedan ska vi inte brygga extrema öl men det är kul att ha en marin anknytning, säger Oresten.

Till en början blir det ingen som jobbar heltid med bryggeriet, men Mickael Westberg blir den som kommer att brygga oftast. På sikt, om satsningen tar fart, blir det förstås aktuellt med heltidsjobb.

– Den första ölen borde finnas framme om någon månad. På sikt vill vi brygga en miljon liter öl per år, men då måste vi förstås nå ut mer än bara lokalt. Folk är törstiga i Smögen på somrarna, men så törstiga är dom inte, säger Oresten.