Hårdrocksstjärnan som blivit bryggare

Daniel Svenssons bryggeri Odd Island kommer att expandera under hösten. Foto: Ronny Karlsson

I 17 år reste han världen runt som firad hårdrockstjärna i In Flames. Men nu är det dags för Daniel Svensson att göra nästa hobby till sitt jobb. Bryggeriet Odd Island är hans senaste satsning. Häng med och träffa trummisen som ger sig in i ölbranschen.

Det var 1998 som Daniel Svensson blev trummis i det melodiska death metal-bandet In Flames från Göteborg. Det var också ungefär då som bandet blev riktigt stort, och under många år tillbringade Svensson och andra massor med tid på turnéer och skivinspelningar.

Men sent i fjol meddelade 39-årige Svensson att han hoppar av bandet.

– Det hade växt fram under en tid, jag funderade ganska länge. Vi var på turne och jag ville göra den färdigt. Men sedan fick det räcka och jag ångrar det inte alls, säger han.

Fru och tre barn hemma var en viktig anledning till hans beslut. Nu har han helt bytt sysslor på dagarna, och det är Daniel som sköter skjutsar till skolor och andra aktiviteter.

– Jag är mest privatchaufför och lite butler hemma. Frugan har fått dra det tunga lasset under många år, nu är det min tur. Jag gillar att vara hemma och vara med i de dagliga aktiviteterna,  säger han.

Under de senare åren i bandet började ett stort ölintresse att växa fram. Han bryggde öl hemma, och på USA-turneer var det många bryggpubar som fick besök.

– Det finns så många bra även om jag inte minns namnen på alla. Men Great Divide är jättebra och Colorado är fantastiskt på öl, säger han.

Han upptäckte också vid hembryggningarna att hans öl blev bra. Det ökade förstås intresset.

– Jag har nog en talang för att brygga öl. Det är lite samma som att spela trummor, jag är ganska bra på det. Jag drömde aldrig om att bli rockstjärna, men det var häftigt att kunna leva gott på sin hobby, säger han.

Vi pratar en bra stund om de många likheterna mellan hårdrock och öl. Hysterin med t-shirts som ska vara rätt finns oavsett om du ska på ölfestival eller hårdrocksfestival är ett bevis. Dessutom handlar det i grunden om ett hantverk som det inte går att fuska med (i alla fall inte live, påpekar Daniel), och det är många som lockas av att hitta det lilla och sådant som är svårt att få tag på.

Men Daniel ser också en annan viktig likhet.

– Man hjälps åt både när det gäller öl och hårdrock. Ölscenen i San Diego har utvecklats av att bryggare hänger med varandra och hjälper varandra. Det var samma sak när grungen skapades i Seattle eller när Gothenburg Sound (samlingsnamn för lite mer melodiös dödsmetall från Göteborg, där growl också blandas med sång) växte fram, vi hängde med varandra och inspirerade varandra. Man utvecklas tillsammans och det finns ingen konkurrens.

Fjärås

Daniel Svensson kommer att brygga öl med inspiration från USA. Foto: Ronny Karlsson

Återigen blir alltså hans hobby också hans yrke. Bryggeriet Odd Island ligger i Fjärås och där brygger han i dag på ett litet bryggverk. Tanken är att han under hösten ska byta upp sig till ett 500-liters bryggverk.

– Jag ska ge det tre år och satsa på det. Jag sålde min första öl till Restaurang 2112 i maj och det är några ställen som börjat köpa min öl.

Göteborg är hans huvudmarknad så här i början, och han har fått bra betyg framför allt för ölet Citrauvin, en välhumlad American Pale Ale.

– Den verkar folk gilla och jag kommer att brygga i amerikansk stil. Men jag skulle också vilja göra en belgisk blond någon gång.

Citrauvin kommer att bli hans första produkt på Systembolaget. I oktober eller november dyker den upp i Kungsbacka.

I dagsläget delar han lokaler med Rasmus Ek som driver bryggeriet Tyska Eken.

– Jag hade egentligen en annan lokal men så såg jag i lokaltidningen att det fanns en kille som bryggde här. Jag hälsade på hos honom och hade några frågor. Eller jag hade nog så många frågor att till slut fick jag flytta in här, berättar Svensson.

Familjen har högst prioritet för honom nu, och så ska det fortsätta. Men bryggningen ska få sin tid den också. Med det nya bryggverket på plats blir det kanske inte så mycket tid kvar till nästa stora passion i livet.

– Jag älskar fotboll och IFK Göteborg. Förr såg jag alla matcher som gick. Nu har jag säsongskort på Gamla Ullevi och ser en del bortamatcher. Problemet är bara att det gör så ont när de förlorar, säger han.

Vi börjar närma oss slutet på intervjun. Daniel Svensson är en avslappnad men samtidigt målinriktad person som bestämt sig för att göra bra öl. Samtidigt är han ödmjuk inför uppgiften.

– Jag är nybörjare, jag har mycket av lära mig.

Fotnot: Du kanske undrar var bryggeriets namn Odd Island kommer ifrån. Kanske behöver du vara från Göteborg för att förstå. Daniel Svensson bor nämligen på Särö. Sär-ö…