Hårda restriktioner väntar finska krogar

Sista beställning klockan 17 blir det i Helsingfors och andra finska städer den 28 december, men redan från julafton införs strikta restriktioner.

Finland inför mycket tuffa restriktioner för restauranger och krogar. Från den 28 december stoppas alkoholförsäljning efter klockan 17.

I går kom ett dystert besked inför julen från regeringen till finländska krogar och restauranger.

I två steg införs nu mycket hårda restriktioner. Från och med julafton måste stoppas alkoholförsäljning på restauranger och krogar från klockan 21 och de tvingas att stänga 22.00. Efter 17.00 måste alla gäster ha covidpass.

– Det här betyder att alla nattklubbar och barer med sena öppettider blir tvungna att stänga på julafton, säger statsminister Sanna Marin, enligt Hufvudstadsbladet.

Den 28 december blir det stopp för försäljning klockan 17, med stängning klockan 18 för restauranger vars huvudsakliga verksamhet är alkoholförsäljning, vilket innebär nattklubbar och krogar.

Dessutom införs ett tak på antal gäster som ligger på hälften av den mängd de har tillstånd för.

De nya restriktionerna ska gälla i tre veckor från och med den 28 december.

Hufvudstadsbladet har pratat med Veera Holmström, en krögare som berörs. Hon har förståelse för beslutet, men är uppgiven.

– Det börjar vara slut på krafterna. Hur många gånger ska man klara av att inte ha något? Det känns lite orättvist att det alltid är restaurangerna som lidit mest. Vi hade gärna sett att man skulle ha fått ha öppet till 22. Det skulle inte ha förändrat coronaläget, men det hade varit bättre med tanke på personalen, säger hon till Hufvudstadsbladet.

– Samtidigt förstår jag att läget är kritiskt. Det här borde ha hänt i förrgår i stället för i morgon.