Här är svenskarnas alla olika namn på öl

Tommy Kuusela har jobbat med den kartläggning av svenskarnas förhållande till öl som gjorts. Foto: Montage.

Väljer du en skäggöl eller hipsteröl? Eller kanske en maskinlager eller dussinbärs? Nu har svenska folkets ölvanor kartlagts och bland annat har vi väldigt många olika namn för drycken som blir allt mer populär.

Intresset för öl växer i Sverige och vi blir allt mer medvetna om vilka sorter vi gillar och inte gillar. Intresset avspeglar sig också i den undersökning som gjorts om svenska folkets ölvanor av Institutet för språk och folkminnen.
Deras uppdrag bland annat är att titta på småskalig matkultur och där har ölet valts ut. 271 olika svar kom in och gav en bra bild av ölintresset.
– Många har fått sin första upplevelse av hantverksöl via vänner, på resor eller på festivaler. Den övervägande delen av svenskarna dricker det tillsammans med någon, men vill uppleva det tillsammans, säger forskningsarkivarien Tommy Kuusela.
Projeket ska troligen utvidgas med att titta även på hembryggning under hösten. Det vi fått fram om ölintresset är att många upptäckt nya öl de senaste tio åren och man kan också ha negativa synpunkter på priset, säger Kuusela.
Det kanske mest intressant delen i undersökningen handlar om de namn vi har för olika öl. Då handlar det både om öl från stora bryggerier och små bryggerier.
– När det handlar om hantverksöl fick vi in namnet skäggöl från flera olika håll. Det var ett av de roligaste. Dessutom fick vi in namnet crafty för de öl som görs av jättarna men som lansseras som hantverksöl, säger Kuusela.

Här är namnen som kom in när det gäller hantverksöl:

Rolig öl
Craftöl
Konstig öl
Juice
Godis,

Hantverksöl

Färsköl
Finöl,
Craft beer
Mikroöl
Godöl
Hipsteröl
Skäggöl
Äkta öl
Kvalitetsöl
Kärleksöl
Småbryggeriöl
Lokalöl
Gårdsöl
Närproducerad öl
Fancy-schmancy-öl
Småöl
Hemmaöl
Kraftöl

Och här är namnen på de öl som kommer från de stora bryggerierna:
Industriöl
Maskinlager
Vanlig öl
Kommersiellt tillverkad öl
Fulöl
Fabriksöl
Gräsklipparpilsner
Massöl
Öl
Tråköl,
Stor stark
Snusköl
Äcklig öl
Storbryggeriöl
Makroöl,
Dussinbärs
Massproducerad öl
Slitåslängöl
Svenssonöl
Burköl,
Vardagsöl
Fizzy lager
Budgetöl
Mainstreamöl
Storöl
Svenneöl
Eurolager
Köpeöl