Öljätten ska sälja 150 brittiska pubar

Heineken säljer 150 av sina pubar i Storbritannien. Beslutet togs efter kritik för att konkurrensen försvinner i delar av landet.

Det var för två år sedan som Heineken-ägda Star Pubs & Bars köpte hela 2000 pubar i landet och prislappen låg på runt fyra miljarder kronor. Redan då granskades affären av brittiska myndigheter, då man var orolig för att konkurrensen skulle bli för dålig i vissa områden.
Affären gick igenom men den oron har funnits kvar på sina håll och nu säljs alltså 150 pubar. Detta för att minska oron och öppna upp för andra företag att driva pubar.
Ben Wilkinson på de brittiska ölorganisationen Camra ser positivt på det hela, men menar att allt inte löser sig bara för att Heineken säljer.
– Det viktigaste är vilka intentioner de nya ägarna har. De lokala samhällena förtjänar snabba löften från vilken ägare det än blir att de är beredda att satsa på framtiden. Det finns akademiska undersökningar som visar att folk som går på en pub är lyckligare och har fler vänner, säger han.