Lise hittar bästa ölstaden i England

SOMMAR 2019

Lise Ljungman tänker sig en kellerbier bland palmer om hon ska välja öl. Foto: Ronny Karlsson.

Lise Ljungman på Nya Carnegiebryggeriet är nästa person att svara i vår sommarserie. Här har du alla hennes svar.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Haha, du skulle lika gärna kunnat fråga mig: ”vad är meningen med livet?”. Men om jag måste välja en så säger jag då Kellerbier från Nya Carnegiebryggeriet för det är nog den jag dricker mest av ändå. Jag fantiserar mig bort till en öde ö med palmer och stränder, då är det en Kellerbier jag ser framför mig att jag har i handen.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– För mig känns nästan USA obligatoriskt att nämna, dom har gjort så mycket för ölscenen och skapat så många trender. För att inte nämna hur många bryggerier som brygger bra bärs på andra sidan pölen. 
Mitt andra land blir England. Min drömsemester består nog av en sjukt god real ale framför brasan på en gammal brittisk pub någonstans i Somerset med regnet som öser ned utanför fönstret. Helt ogenerat erkänner jag att jag är en super anglofil. Och jag nämner inte England bara på grund av att jag gillar att dricka riktigt bra real ale utan även på grund av de mer innovativa och nytänkande bryggerierna. Bristol kan ju vara världens bästa ölstad! 
Sista landet och det som ligger högst upp är ju självklart Sverige, man får inte bli hemmablind! Vi har så många bra bryggerier och vi brygger så sjukt bra öl, vi får inte förbise oss själva, färskast blir det ju också!

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Dom har väl fått en del uppmärksamhet nu men jag blir så sjukt imponerad av Apex varje gång jag dricker någon av deras öl. Första gången var på en bryggarkonferens våren 2018 och jag blev helt mindblown, hade en burk av deras öl i handen resten av kvällen.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på? 


– Jag har fyra veckor semester från mitten på juli och drar direkt iväg till bergen i Italien i två veckor, ett förbisett ölland med många bra bryggerier! Sedan bär det av till fjordarna i Norge (också bra ölland!) i två veckor efter det. Jag gillar berg, och det finns inget bättre än en god öl efter en dags vandring i jobbig terräng.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Också svår fråga. Jag tyckte väldigt mycket om Katarina Kegger av Stockholm Brewers festival, framförallt för att Stockholm verkligen behöver en bra festival med fokus på hantverksöl. Dock är drömmen att Ölgäris kommer ordna vår egna ölfestival. Om det sker så kommer den frågan vara väldigt lätt att svara på, fråga igen då!

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Jag hoppas såklart på att diskussionerna om gårdsförsäljning har kommit längre fram även om jag inte vågar tro att vi har nått fram till gårdsförsäljning tills dess. Men hoppas tänker jag göra. Så många gånger jag har skickat iväg folk till Systembolaget tio minuter inom dom stänger för att de stackars turisterna som varit på besök varit helt bombsäkra på att dom kunde köpa med sig öl från bryggeriet. Då har vi ändå turen att ha ett systembolag en kort gångpromenad bort, det är det inte många bryggerier som har.