Jessica hyllar de som ”bara” gör bra bärs

Jessica Heidrich svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Jessica Heidrich är ölprofilen som nu satsar på sitt eget projekt Hop Notch. Här svarar hon på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

-Skulle vilja säga Hop Notch Hello World!, men tom den kommer jag nog tröttna på i längden, även om det känns otroligt just nu.
2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
-Sverige kommer superstarkt! Kvalitén har ökat oerhört de senaste åren. Nu finns det snart ingen anledning att transportera öl från andra sidan Atlanten eller från andra långtbortistan-länder. Annars är mina favoritländer för öl och bryggeribesök USA, Nya Zeeland & Australien. Jag älskar humle, och det är här det gröna guldet växer. När det gäller hospitality är de fortfarande bäst, speciellt i bryggerier, taprooms och barer. Här har vi en hel del att lära oss.
3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
-Det finns så många som jag skulle vilja hylla. Alla som gör sjukt bra grejer, men som aldrig blir högt rejtade på grund av att de inte är tillräckligt coola, utan ”bara” gör jävligt bra bärs och öl utan en massa artificiellt effektsökeri.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– Sommar betyder högtryck på bryggeriet så det är jobba som gäller. ”Ledigheten” i sommar blir att åka på festivaler med våra öl. Förena nytta med nöje Adelsö Ölfestival, Hop Shed Beerfest (Visby), TTO Mikkeller (Malmö), Brewskival (Helsingborg) är de utflykterna som är planerade hittills. Passar på att våldgästa kompisar, bryggare och bryggerier på vägen.
5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
-Svårt att säga annat än Brewskival. En festival, med hjärtat på rätta stället, där alla trivs.
6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
-Tror att det ej kommer att bli av. För ekonomiskt stark lobby betald av stora aktörer på svenska marknaden som definitivt inte vill äventyra monopolet.Det jag personligen är orolig för att OM gårdsförsäljningen mot alla förmodan införs är att TSLS då skrotas. Då finns det ingen anledning för Systembolaget att behålla det lokala sortimentet, för ”då kan alla sälja lokalt själva”. Det skulle vara en katastrof för de flesta av oss småproducenter.