Här är länderna som exporterar mest öl

Nederländerna exporterar mest öl av de europeiska länderna, men man kommer inte nära den export som Mexiko står för. Foto: Montage.

Nederländerna ligger i topp i Europa. Men upp till världens största exportland när det gäller öl är steget långt.

 

Det är statistik från just Holland som visar att det är jämnt i den europeiska toppen för länder som exporterar öl. Men Nederländerna hamnar i topp på den listan.

Öl till ett värde av 18 miljarder svenska kronor skickas ut i världen från det landets bryggerier.

Det handlar då förstås allra mest om Heinekens öl. Företaget är ett av världens största när det gäller öl och även om man brygger på andra platser i världen så är det mängder med öl som exporteras varje år.

Men tätt bakom följer Belgien, som har en ölexport värd runt 16 miljarder svenska kronor varje år. Även där handlar det om stora bryggerier, men där finns också en mer utspridd export av till exempel trappistöl.

De både länderna kommer dock inte i närheten av världens största exportland när det gäller öl. Mexiko toppar nämligen och där handlar det om hela andra volymer.

Den stora anledningen till det är att flera amerikanska aktörer förlagt sina bryggerier i Mexiko men nära den amerikanska gränsen. Billigare arbetskraft är en av anledningarna till det, och det har i sin tur gjort att över 70 procent av all importerad öl till USA kommer just från Mexiko.

Men flera av de stora bryggerianläggningarna i Mexiko har ifrågasatts de senaste åren. Inte minst har lokalinvånarna protesterat och varit oroliga för att bryggerierna ska skapa en vattenbrist i de regionerna.