Hantverksöl minskar för första gången i USA

Enligt Brewers Association minskade produktionen av hantverksöl med nio procent 2020

För första gången sedan hantverksboomen startade märks nu en nedgång för bryggerier i USA. Brewers Association rapporterar produktionen minskade med nio procent 2020.

Brewers Associations årliga rapport för 2020 presenterar dystra siffror för en bransch som varit van med konstant uppgång under många år.

Det visar sig också att den dyrare hantverksölen tappade gentemot industriölen, marknadsandelen för hantverksöl sjönk från 13,6 procent 2019 till 12,3 2020.

Totalt minskade volymen i USA med tre procent och det märktes även på arbetsmarknaden. Antalet anställda på hantverksbryggerier sjönk med 14 procent.

– 2020 var uppenbarligen ett utmanande år för många små bryggerier, men också ett år som visade på deras motståndskraft och entreprenörsanda. Under ett år där försäljningen av öl på fat sjönk med mer än 40 procent hittade små bryggerier nya sätt att hitta kunderna och hålla sina företag flytande, säger Bert Watson, chefsekonom på Brewers Association på deras hemsida.

Antalet hantverksbryggerier fortsatte ändå att öka trots de svåra ekonomiska förhållandena. Det öppnade 716 nya bryggerier under året samtidigt som 346 la ner verksamheten vilket resulterade i ett nytt rekord i antal bryggerier i USA: 8764.

– Samtidigt som många små bryggier fortsätter att leva under press tills de kan öppna fullt ut igen så har nedläggningstakten legat kvar på samma nivå som 2019, vilket tyder på att den stora majoriteten av bryggerier kommer att överleva framöver, fortsätter Watson.

Brewers Association är en organisation som samlar små och oberoende bryggerier i USA. Totalt har man 5400 medlemsbryggerier.

Läs mer här.