Mats vill satsa på bryggpub vid havet

Bildspel

Bild 1 av 4

Mats Hansson är mannen bakom Hönöbryggeriet. Hans mål är att dubbla dagens produktion på 15 000 liter öl per år.

 

En provsmakningsbar tio meter från havet. Till sommaren kan det vara verklighet för Hönöbryggeriet.

– Jag hoppas på att få tillstånd till det, säger bryggaren Mats Hansson.

Hönöbryggeriet, som faktiskt är beläget på grannön Öckerö, har skaffat större lokaler som nu håller på att renoveras. Samtidigt finns en ansökan om tillstånd för en provsmakningsbar inskickad. En bar som i så fall skulle hamna precis vid havet och i direkt anslutning till bryggeriet.

– Jag hoppas kunna ha 50 personer i lokalen och servera öl. På sommaren kan jag i så fall tänka mig att ha öppet flera dagar i veckan, säger Mats.

Öl har alltid varit ett intresse, men han kommer från början från reklambranschen där han drivit eget företag. Men via hembryggning kom funderingar på att göra något mer av ölintresset.

Han startade bolaget 2014 och efter att ha letat lokal ganska länge bryggdes de första ölen tidigt under 2015.

– Vi ville gärna vara med på En Öl & Whiskymässa. Vi hann med det, men det var på gränsen, minns Mats.

Responsen där gav mersmak och fick honom att tro ännu mer på sin ide. Senare samma år kom den första ölen in lokalt hos Systembolaget, och i dag finns tre av hans produkter i lokala Systembolag samt med möjlighet att beställa över hela landet.

– Systembolaget är vår största kund men vi säljer också en hel del till lokala krogar här ute, men också till många krogar i Göteborg, säger Mats.

Han får ut cirka 450 liter per bryggning och snart ska åtta stycken 625-literstankar bli tio. Ambitionen är att producera mer öl framöver.

– Jag bryggde cirka 15 000 liter under 2016, men behöver upp på det dubbla för att kunna leva på det här.

Han ser på Hönöbryggeriet som ett familjeföretag och får en hel del nyttig hjälp av familjen.

Under våren ska det inte bara bryggas mer och byggas en provsmakningsbar. Det blir även tre nya öllanseringar. En veteöl finns redan klar, påsköl samt session-IPA är på gång.

– Vi vill växa sakta men säkert och vara ett kvalitetsbryggeri som folk gillar. En provsmakningbar skulle betyda mycket, det är en dröm att kunna få det klart under våren, säger Mats.