Han kan bli mästare i Norge och Sverige

Ska samma öl vinna både norska mästerskapen och svenska mästerskapen i hembryggning? Chansen finns faktiskt efter Andreas Högfeldts framgång i Norge.

Högfeldt har bryggt hemma ganska länge och vunnit en hel del priser. Men att han hamnade i Norge var lite av en slump. Han förlorade sitt jobb och det var starten på flytten.

– Min mamma sade till mig att söka jobb i Norge. Jag tvekade lite men sökte ett jobb och fick det, berättar han.

Under en period pendlade han mellan Norge och Sverige och då fanns det inte tid för någon hembryggning.

Högfeldt bor numera i Moss och där brygger han hemma när det finns tid och lust. Det brukar bli tio eller 20 liter och ofta gör han två öl på samma maltgiva. Det ger en starkare och en svagare öl.

Andreas Högfeldt.

Precis så gjorde han med ölet som vann det norska mästerskapet i hembryggning nyligen. En starkare och en svagare scottish ale togs fram, och det var faktiskt den svagare på 3,5 procent som gjorde Högfeldt till norsk mästare.

– Det var tredje året i rad som jag var i final. För två år sedan vann jag en av klasserna med en imperial stout, och året efter vann jag faktiskt med samma öl igen när det hade lagrats, berättar han.

Den värmländske norrmannen är ingen duvunge när det gäller SM heller. Där har han vunnit SM en gång tillsammans med brorsan Staffan, och i fjol vann han en av klasserna i Folkets Val.

Båda hans scottish ale finns med i SM-tävlingen i Norrköping och alltså finns chansen att samma öl och samma bryggare tar hem mästerskapet i både Norge och Sverige.

– Vi får se. Det är mest kul att tävla med ölen och att få omdömen om dom. Men visst vore det kul att vinna, säger Högfeldt.