Halloweenöl serveras direkt från pumpan

Bildspel

Bild 1 av 3

Pumpor på flera hundra kilo ska användas för att servera öl under Halloweenfesten.

 

Halloween kan firas på många sätt. Bland annat kan man dricka pumpaöl direkt från ett jättepumpa.

Det är Nya Carnegiebryggeriet som anordnar Halloweenfest i Stockholm där ölet serveras på ett något ovanligt sätt. Man har köpt in ett antal jättepumpor från Öland och de ska fyllas med öl.

– Vi öppnar pumporna dagen innan, bränner insidan och smälter bivax på insidan så vi vet att de inte läcker. Sedan sätter vi en kran på pumpan och serverar ölen så, säger Peter Pikulik på PKLK Bryggeri.

Han är en av fem bryggare som deltar i eventet 28 oktober. Förutom PKLK finns även Stockholm Brewing, Nordic Kiwi Brewers, Breking Költur och Nya Carnegiebryggeriet med. Alla fem kommer att servera öl direkt ur pumpor.

Pikulik har dessutom bryggt en specialöl med pumpa till eventet. Det var en utmaning för honom.

– Pumpa är en lite speciell råvara att brygga med, och den var med redan i mäsken. Men lakningen gick riktigt bra faktiskt, säger han.

Idén till Halloween-festen kom först från Mark Stein som tidigare har arrangerat ölfestivalen ”Stockholm Brewers Festival”.

PKLK:s batch är på 400 liter och till det användes 40 kilo pumpa och ett kilo kryddor. Ölet har fått namnet ”Peter, Peter pumpkin eater”.

Ölet kommer att ha smygpremiär ett par dagar innan Halloweeneventet. Den släpps då på Katarina Ölkafe samtidigt som bryggeriets första suröl släpps. Den heter ”Hokus Sambucus” och är ett suröl med fläderbär som plockats ur den egna trädgården.