Hakets caskfestival kommer tillbaka igen

Fredrik Hallström arrangerar caskfestival tillsammans med Haket i december. Foto: Peter Lindh

Gillar du cask ska du boka in Göteborg i början av december. Då arrangerar Haket och Fellowship of the cask festival igen.

Senast caskfestivalen på Haket ägde rum var 2019. Sedan dess har den inte gått att genomföra men den 4 december är det alltså dags.

– Vi har precis börjat jobba med det, innan har vi inte vågat, speciellt inte som Hakets egen festival blev inställd. Men det finns de som producerar cask hela tiden, så jag är inte orolig för att jag inte ska få tag på öl, säger Fredrik Hallström, som ligger bakom Facebookgruppen Fellowship of the cask.

Målet är att ha tio caskfat på plats i december.

– Vi kan inte ha mer än tio eftersom det är en färskvara och det är svårt att hantera mer än tio. Men med svenska mått mätt är det en festival med ett jätteutbud av cask, som man inte ser någon annanstans än på Haket en gång om året.

– All öl är handplockad, det är därför jag är inblandad. Jag vet vad jag vill ha och försöker få till en juste blandning så att det inte bara blir ljusa eller bara massa stout.

Som det ser ut nu blir det två engelska bryggerier med två öl var. Resten blir svenska.

– Det är inte bestämt vilka bryggerier det blir än, men jag har tentaklerna ute. Det kommer att finnas Göteborgsbryggerier, men jag har inte fått klartecken än.

– Drömmen är att få dit Skebo. Vi hade dem första året, men då var fatet trasigt och hade tagit in luft, så det var 40 liter vinäger. Nu ska jag göra mitt yttersta för att få hit dem igen – med ett helt fat.