Från Spendrups och Pripps till Nya Victoria

Vladimir Mihalik har gjort en lång bryggeriresa sedan han lämnade hemlandet efter Pragvåren. Foto: Privatbild

En tjeckisk bryggmästare som hamnade på Astra, blev headhuntad av finansminister Sträng till Pripps och så småningom verkade som labbchef på Spendrups. Nu hjälper han Nya Victoria i Falköping.

Vladimir Mihalik har varit med om en del innan han hamnade i Skövde. När han kom till Sverige efter Pragvåren landade han i ett jobb på Astra i Södertälje. Svamp som svamp, jäst används i läkemedelsindustrin med, så bryggmästaren från Tjeckien nöjde sig med det för stunden.

Det här var på 1970-talet och Bryggerisverige så väldigt annorlunda ut. Staten hade tagit över Pripps och i samband med det hade Pripps bryggmästare lämnat skutan. Uffe Karlström på Nya Victoria berättar att Vladimir Mihalik en dag fick ett telefonsamtal. I andra änden fanns Gunnar Sträng, Sveriges dåvarande finansminister.

– Det säger nåt om Sverige på den tiden att finansministern oroade sig för en sån sak, säger Uffe Karlström på nya Victoria som fått händelserna berättade för sig av Vladimir Mihalik.

Nya Victoria har tillsammans med Vladimir Mihalik gjort en tjeckisk lager med bryggmästarens namn.

Han jobbade ett tag på Pripps, men blev sen överlockad till Spendrups, där han så småningom blev labbchef innan han till slut gick i pension av hälsoskäl.

I Falköping finns Nya Victoria som brukade åka runt på Rotarymöten och fick ofta tips om Vladimir Mihalik.

– Men vi visste ju inte ens var han bodde. De sa att han var bryggmästare, men det betyder ju inte så mycket, jag har hört folk som kört ut öl kallas bryggmästare.

Det hände ingenting förrän Uffe Karlström stod i Nya Victorias monter på Skövde matfestival. Då kom det fram en äldre herre som ville prata lite.

– Han bröt och jag chansade och frågade om han var bryggmästare. Han svarade ja och berättade lite kort om sin historia.

Den gamle mannen fick i alla fall Uffe Karlströms telefonnummer och redan dagen efter ringde han och ville komma på besök i bryggeriet.

– Han var oerhört fascinerad av att vi var så primitiva som stod och rörde runt i ett mäskkärl, berättar Uffe Karlström om det första tillfället.

Men det skulle bli fler, den gamle bryggmästaren har bidragit med mycket kunskap på bryggeriet sen den gången för fyra år sen.

– Jag har ingen formell bryggarutbildning och han har hjälpt till mycket. Till exempel tyckte vi att våra lageröl smakade hembryggt och det blev aldrig någon stuns i dem. Han ändrade lite mäskschemat och vattenbehandlingen, säger Uffe Karlström.

Samtidigt hade Vladimir Mihalik svårt att acceptera en del saker som bröt mot hans bakgrund på ett stort bryggeri. Att mäska i 90 minuter i stället för 60 var slöseri med pengar och när Uffe inte tyckte att några kilo malt hit eller dit inte spelade nån roll blev Vladimir förfärad.

Men det vände till slut. När Nya Victoria skulle ta fram en öl till hans ära var han med och blev rent av lite slösaktig.

– Han frågade om vi inte kunde använda två gram saaz per liter till torrhumlingen i stället för ett. Saaz var en dyr humle på hans tid.

Resultatet är förstås en tjeckisk pilsner och namnet på den Vladimir. Den gamle bryggmästaren gillar resultatet.

– Han är jättenöjd, annars hade vi inte på sätta hans namn på den.