Haket ska crowdfunda renoveringen av baren

Cattis Ledius tog med några stamkunder ut till gamla Haket för att visa upp hur långt byggarna hunnit. Foto: Peter Lindh

Göteborgskrogen Haket ska satsa på crowdfunding för att få ihop pengar till renoveringen av krogen.

Det har gått några år nu sen Haket flyttade baren till sushidelen vägg i vägg och även om de gamla lokalerna har använts för servering har tanken hela tiden varit att renovera och bygga en ny bar.

Sen kom pandemin emellan och Haketgänget fick koncentrera sig på att hålla huvudet över vattenytan.

Nu har arbetet kommit igång, och det är på nåt sätt typiskt för Haket att det är tack vare ett gäng stamkunder.

– Det brukade komma in ett gäng i arbetskläder och jag frågade en av dem vad de jobbade med, han svarade att han var snickare.

Det visade sig att det var ett gäng hantverkare som brukade jobba tillsammans. Och att de varit med och byggt Rover, Omnipollo Göteborg och nu nyligen Stigbergets Shangri-La i Göteborg.

– Jag sa ”du går inte härifrån innan du snackat med Masse (Flohr)” och rusade ut i köket efter honom, säger Cattis med ett skratt.

Så nu jobbar det gänget med att sänka bardelen och lägga nytt golv i gamla Haket. Dessutom ska de fixa toaletterna inklusive en ny handikapptoalett.

Cattis drömmer om vad som ska bli när bygget är klart. Foto: Peter Lindh

Problemet är bara att där tar pengarna slut och därmed ingen ny bar. Men nu har Cattis fått positiva besked från revisorn och Skatteverket, så det ska bli en crowdfunding för att få in pengarna.

Hur det ska gå till rent praktiskt vet hon inte än, men det blir i alla fall ingen nyemission, b-aktier eller liknande. Det blev för krångligt skattemässigt.

– Så de som skänker pengar kommer inte att äga Haket, det man får är en plakett på väggen.

Att folk kommer att vilja vara med ändå är nog inte helt otroligt. Under pandemin samlade stamgästerna in först 68400 kronor och sen 38100 genom stödköp av provkkort.

Den nya baren som planeras kommer att sträcka sig från där den är i dag in i mellanrummet mellan gamla och nya Haket.

– Vi ska förlänga baren, sätta igen trappan, vete fan, jag är den otekniska i familjen. Men 20 kranar med och kyla och allt sånt, säger hon innan springer iväg och hämtar Masse som får förklara hur baren ska placeras.

Förutom många kranar ska det finnas gott om plats för stamgästerna vid baren.

– Inget fancy, men alla våra gubbar som tränger ihop sig vid fönstret nu vill nog mycket hellre sitta i baren igen.