Haket planerar för att bli bryggeripub

Haket i Göteborg ska bli bryggeripub. Tanken är att i samband med en renovering installera ett bryggeri där det i dag är sushirestaurang.

Planerna på att bli bryggeripub har funnits där en tid men nu börjar det ta mer form.

– Vi har inte bestämt om vi ska ha ett bryggverk på 250 liter eller 500 liter. Men vi tänker bara brygga öl för husbehov, säger Cattis Ledius.

Hon och Masse Flohr driver i dag Haket, ett ställe som öppnades redan 1992 av Masse. Då fanns en lunchrestaurang i anslutning till baren, men i dag ligger där sushirestaurangen Yamato. Tanken är att ha kvar sushi på menyn men att ta bort själva restaurangen. En arkitekt har fått i uppdrag att på ett bra sätt sammanbinda de båda lokalerna.

– Vi vill även bygga en bred trappa ner till källaren så att den kan fungera som en ölkällare. Vi vill att allt ska kännas som en lokal, samtidigt som vi vill kunna dela av ytorna när det inte är så mycket gäster, säger Cattis Ledius.

Inledningsvis finns inga planer på att anställa en bryggare. I stället ska bryggandet gå runt på flera personer.

– Vi har många vänner som vill brygga en öl till Haket.

Satsningen på en bryggeripub sker i samband med att en större renovering ska göras av huset. Bland annat ska det bli bostadsrätter ovanför Haket. Därför ska taket ljudisoleras och då lär Haket få hålla stängt.

– Det krävs lite planering där, vi har inte råd att hålla stängt speciellt länge, säger Cattis Ledius.

Det är ännu inte klart när ett bryggeri kan vara på plats, men målet är att renoveringen ska vara gjord så att hyresgäster ska kunna flytta in i lägenheterna i april 2018.