Gustaf på utbildning med stora ölprofiler

BIldspel

Bild 3 av 3

Ett fint diplom och en massa nya kunskaper fick Gustaf Larsson med sig hem från USA.

 

Två av USA:s mest respekterade ölpersoner lärde ut sina ölkunskaper före jul. En av deltagarna var Gustaf Larsson från Inlands Bryggeriaktiebolag.

Bryggeriet från Marstrand startade tidigare i år och har haft en positiv start. I början av december fick huvudbryggaren Gustaf Larsson möjligen att utbilda sig på en intensivvecka på UC Davis, universitetet i närheten av Sacramento, Kalifornien.

UC Davis är ett av få universitet i världen som har egna bryggeriprogram och den här utbildningsveckan leddes av två riktiga profiler. Doktor Charles Bamforth har ägnat stora delar av sitt liv åt att jobba på bryggerier men framför allt att jobba med kvalitetsfrågor. 2014 blev han president för Institute of Brewing and Distilling. Den andre kursledaren, Joe Willimas, har ett långt förflutet på Sierra Nevada och var den som höll i de praktiska övningarna.

– Det var inte utan att man blev lite star-struck, kommenterade Larsson de erfarna kursledarna.

Fokus under utbildningen låg på att analysera råvaror och kontrollparametrar för att effektivisera bryggprocessen och få högsta möjliga kvalitet och hållbarhet. Mycket gick ut på att kunna brygga öl med samma kvalitet om och om igen.

– Att brygga ett gott hantverksöl är det många som kan, men konsten att hålla en jämn kvalité är en hel vetenskap, säger Gustaf Larsson.

Under utbildningen fick deltagarna också sina egna öl betygsatta. Larsson hade med sig ölen Kungliga Marstrands ljusa lager och ölet Kapare, som är en dubbel-IPA.

– Båda fick mycket väl godkänt, bättre kvalitetsstämpel kan man knappast få, sade Larsson, som var enda europeiska deltagare.