Grytprotester på flera håll i Göteborg

Bildspel

Bild 1 av 8

Simon Strand och Mike Wilcox med dottern Zoe såg att att slamra med kökets grytor för att lyfta fram krogarnas tuffa läge.

Restaurangbranschen har fått nog. Grytprotester ska sprida budskapet till allt fler hur alkoholstoppet slår mot en redan hårt utsatt bransch. Under tisdagen var det protester på flera platser i Göteborg.

Protesterna genomfördes bland annat på 2112:

– Det här sker för att vi inte får något stöd, det behövs stöd ekonomiskt stöd nu. Vi är förtvivlade, det är fruktansvärt. Om nu restauranger är så farliga, varför stänger de oss då inte? En hel bransch håller på att mobbas ut av socialministern, säger Peter Iwers.

Protester genomförs runt om i landet 15.00 varje dag och branschen fick mer energi av att det under tisdagen kom fram uppgifter om att alkoholförbudet från 20.00 på landets krogar ska förlängas till 7 februari.

– De lägger fokus på fel ställen, och det kommer säkert förlängas efter det också. Vi måste tillsammans komma på bra åtgärder, de kan säga vad som helst och få igenom det på grund av pandemin.

Från nästa helg öppnar 2112 vid 21.00 igen och har öppet sent.

– Vi kommer att ha folköl och vi behöver få servera mer mat än vi gör i dag.

Vid Haket i Göteborg protesterades det också, och där var personer från flera barer på plats.

– Beslutet är ju inte klappat och klart än, men det är klart att det blir så. Det är skit. Skillnaden på att stänga 20 eller 22 spelar ingen roll för smittspridningen, men för oss är det är väsentligt. Fler krogar skulle ha möjlighet att hålla sig flytande med de två timmarna

Även branschorganisationen Visita reagerar starkt på beskedet att alkoholförbudet förlängs.

– Att fortsätta ge sig efter endast en bransch där smittspridningen dessutom är låg när det finns en pandemilag är direkt näringsfientligt, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Visita menar att restauranger redan är säkra och att förlängningen är ännu en spark mot en utsatt beansch.

– Spridningen av covid-19 måste motverkas, men jakten på en enskild näring måste få ett slut. Restauranger tar, och har tagit, stort ansvar för att minska smittspridningen under pandemin och att då fortsätta jaga dem när det dessutom finns en pandemilag är respektlöst, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.