Göteborgs ölscen alltmer internationell

Bildspel

Bild 1 av 3

Andreu Blai Herrero har bland annat jobbat på Espiga i Spanien innan han hamnade i Göteborg.

De internationella influenserna blir allt fler på bryggerierna i Göteborg. Den senaste i raden är Andreu Blai Herrero från Valencia i Spanien.

Svensk öl har de senaste åren, förutom den inhemska boomen, också fått allt mer erkännanden internationellt. Det har också lett till att flera personer från andra länder har anställts. Matt Miller på Dugges, Erika Brockhardt på Poppels, Bernardo Gava på Spike och Barnaby Struve på Stigbergets är bra exempel på det.

Nu finns också en bryggare från Spanien i Göteborg. Andreu Blai Herrero började under januari på West Coast Beersmiths och har fått en bra första intryck av sitt nya hemland.

– Jag gillar Sverige. Jag hade planer på att studera i Stockholm för några år sedan men det blev aldrig så. Men nu hamnade jag här ändå, säger han.

Andreu Blai Herrero är född och uppvuxen i Valencia. Han studerade arkitektur under en period men bytte sedan till fysik. Via det europeiska utbytesprogrammet Erasmus studerade han i tyska Mainz och där började intresset för öl att ta fart.

– Det fanns en bryggeripub där med ett öppet jäskärl och det fascinerade mig. Jag började att prova olika öl och upptäckte att det fanns så mycket som var gott, berättar han.

När han kom tillbaka till Spanien började han att brygga hemma och fastnade ännu mer. Han hade planer på att starta ett bryggeri med sin bror men det blev aldrig av.

I stället började han att utbilda sig till bryggare via en amerikansk distansutbildning och i det läget hade han bestämt sig för att han ville jobba som bryggare. I fjol började han att jobba på spanska bryggeriet Espiga, men han kände att han ville ta sig utomlands. Han fick kontakt med West Coast, provjobbade några dagar före jul och nu är han på plats för att brygga öl på heltid.

– Jobbet påminner om det på Espiga, men det känns spännande att jobba i ett land där ölintresset är större,säger han.

En stor skillnad mellan de båda länderna är antalet nya öl som tas fram.

– Det bryggs betydligt mer nya öl här, i Spanien har de flesta en core range och inte mycket mer, säger Andreu.

– Den svenska ölpubliken kräver nya öl hela tiden. Jag tror att vi gjorde runt 50 nya öl i fjol, säger West Coasts ägare Dave Barratt.

För Andreu Blai Herreo väntar nu en tid när han ska bekanta sig med sin nya hemstad. De första intrycken har gett mersmak.

– Jag har varit på några pubar med craft beer och det verkar riktigt bra, säger han.