Glömda ölstilen – är den på väg tillbaka?

Stone återlanserar sin black IPA. Foto: Stone.

Ölstilen hyllades en sommar men försvann sedan nästan helt. Men här är ett tydligt tecken på att black-IPA är på väg att bli en populär ölstil igen.

 

Black IPA är ölstilen som plötsligt blev populär bland ölnördar runt om i världen för ett antal år sedan. Vissa tolkningar låg ganska nära en porter medan andra var mindre rostade och mer välhumlade.

Men ölstilen fick aldrig riktigt fäste och i dag ser du väldigt sällan en black-IPA på Systembolaget eller på favoritkrogen.

Kanske kommer det ändå en ny storhetstid för ölstilen. Stone, ett av USA:s största craft beer-bryggerier återlanserar nämligen Sublimely Self-Righteous Black IPA över hela USA. Ölet bryggdes för första gången för 14 år sedan men togs bort ur produktionen efter ett tag.

Att ölet nu väcks till liv igen beror på att bryggeriets följare i sociala media krävt det. Det är ölet som allra flest vill se en come back för och nu är det alltså dags.

”Bring back SSR” är ett av de vanligaste svaren i Stones sociala media oavsett vad som postas och nu har man alltså lyssnat. Nu återstår att se om fler hakar på trenden och om stilen även kan ta ny fart i Sverige.