Glädjebeskedet för många restauranger

Oliver Rosengren (M), till höger var med när Winenine vinbar förberedde den första cateringlådan. Foto: Privat.

Microcatering gör det möjligt att beställa hem alkohol från restaurangen till ditt hem. I alla fall i Växjö och Oliver Rosengren tror att fler kommuner kommer att ta efter.

Det var tidigare under veckan som beslutet togs. Växjö kommun låter restaurangen Winenine vinbar starta med microcatering, vilket innebär att de kan leverera mat och alkohol hem till folk i kommunen. Man menar att detta sker helt lagligt med kommunens godkännande.

– Det handlar om catering för slutet sällskap och det är fullt lagligt. Givetvis kan även andra restauranger göra likadant, säger Oliver Rosengren (M).

Rosengren menar att dessa tillstånd kan ges i princip samma dag, men han rekommenderar lite mer framförhållning. Winenine vinbar har byggt ett system där varje cateringbokning automatiskt generar ett mail till kommunens handläggare. De svarar sedan på mailet och tillståndshavaren kan köra catering till aktuella platsen.

Det här kan alltså lika gärna handla om öl som om vin, så länge rätt tillstånd finns.

Än så länge handlar det alltså om en bar i en kommun. Men Oliver Rosengren tror inte att det stannar där.

– Det här är tillåtet för alla som har ett stadigvarande alkoholtillstånd och ett cateringtillstånd. Min bedömning efter att ha tittat i mailboxen i dag är att Växjö inte kommer att vara ensamma om att göra så här.

Beslutet att ge dessa tillstånd kan säkert vara kontroversiellt i vissa kretsar, men Oliver Rosengren tycker att Växjö bara följer sin linje.

– Vår filosofi är att vara så tillåtande vi kan när lagen så tillåter. Även om Växjö är en av Sveriges mest tillåtande kommuner, så är vi fortfarande bland de minst tillåtande i världen med de alkohollagar som gäller.