Gitarristerna som satsar på bryggning

Daniel Gacic och Niklas Lundgren ska stå för bryggandet i nya Apex Brewing. Foto: Privat..

Rockmusiker som blir bryggare verkar bli alltmer populärt. Här är två killar till som gått den vägen.

Det handlar om Niklas Lundgren och Daniel Gacic som är på väg att starta bryggeriet Apex Brewing Company i Nora.

– Bryggverket har installerats, gått sönder och lagats igen. Det blir premiärbryggning nästa vecka, säger Niklas Lundgren.

Han spelade på 90-talet gitarr i hardcorebandet 59 Times The Pain, och Daniel Gacic spelade gitarr i punkbandet Voice Of A Generation. Båda banden låg på skivbolaget Burning Heart, där band som The Hives, Raised Fist, Turbonegro och Millencolin slog igenom. Från Millencolin har sångaren Nikola Sarcevic också tagit steget till öltillverkling med sitt bryggeri Mikrofonbryggeriet.

– Jag känner Nikola väl och det var en rolig tid med musiken, säger Lundgren.

Men nu är det öl som gäller för duon. Även Leif Carlsson, Ola Eriksson och Roger Hjälm finns med i företaget, men det är Niklas och Daniel som ska stå för bryggandet.

– Jag vet inte riktigt vad det är med män och särintressen som kostar pengar när man närmar sig 40. Det handlar om mc, löpning eller ölbryggning och intresset går ofta överstyr, säger Lundgren.

Apex tänker sig inledningsvis att satsa på den lokala och regionala marknaden. Man har bra kontakter i Örebro och hoppas komma in på lite krogar där. Bryggverket är på 500 liter och det finns sex stycken jästankar i samma storlek.

– I en perfekt värld skulle vi klara oss utan Systembolaget, men vi måste nog ta oss in där också, säger Lundgren.

Efter en del elstrul direkt efter installationen ska bryggverket nu vara redo för produktion. Bryggeriet är placerat i ett före detta whiskydestilleri, vilket underlättade en hel del.

– Vi kom till en lokal som det nästan bara vara att flytta in i. Allt golvarbete och annat var redan klart.

Så här långt har man kört på sitt lilla pilotbryggverk men nu närmar det sig alltså skarpt läge. Och Sverige har fått ytterligare två musiker som tar steget in i ölvärlden.