Gissa vilken ölfest Hanna gillar bäst

SOMMAR 2019

Hanna Gustavsson svara på våra sommarfrågor.

Hanna Gustavsson har inte bara fixat drygt 100 bryggerier till Brewskival. Hon har svarat på våra sommarfrågor också.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Oj, det där är ju skitsvårt! Och beror på en massa saker. Är den ölen alltid färsk? I så fall skulle jag kunna tänka mig Lions Den NEIPA på 3.5% från oss på Brewski, eller A Moment of Clarity av Beerbliotek.
Men om det ska stå sig under resten av livet så fick det nog blir en lambic. Hanssens Framboos kanske?

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– USA. Där finns massor att upptäcka, så mycket bra öl, så många bryggerier, så mycket skaparglädje! Här finns verkligen lite av allt!
Belgien. Lambic, jag säger bara det… Och en tradition som fortfarande lever idag.

Sen vet jag faktiskt inte, det finns massor av bra öl på så många olika platser. Sverige, Storbritannien, Spanien, Italien, är alla riktigt bra, Frankrike kommer starkt, Tyskland är oslagbara när det gäller lager… Hur väljer man?

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Oj, det vet jag inte. Det finns säkerligen massor av sådan bryggerier, men jag är inte så insatt, så risken är stor att jag inte hört talas om dem ännu.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Jag har haft en veckas semester redan för att kuska runt på 3 konserter. Nu blir det Brewskival-planering för hela slanten! Jag kan behöva lite ledigt i september sen.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– BREWSKIVAL! Självklart! Jag är ju lite partisk..

Men jag gillar verkligen atmosfären, att det inte är så mycket hets utan folk tar det ganska lugnt, provar saker utan pretentioner, snackar med bryggare och andra, njuter av att vara ute (i solen förhoppningsvis). Att vi lyckats locka en del av världens allra bästa bryggerier gör också sitt.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Jag hoppas att vi kan ha satt igång om tre år, att det har blivit lagligt för oss att sälja våra egna produkter direkt till kund. Det skulle inte förvåna mig om det sker med en del restriktioner på antal liter per person eller något ditåt.
Det kommer i så fall att förändra en massa saker för bryggerierna. Tänk om man skulle kunna släppa vilken öl som helst utan att vänta på de långa lead tiderna på systemet? Kunna nå ut med riktigt färsk öl till intresserade kunder, eller öl som kanske inte riktigt passar systembolaget alls. Det hade varit riktigt roligt.
Men jag tror också att det i längden skulle förändra mycket mer än bara var ölen säljs. Hur det skulle förändra har jag inte tillräckligt bra siar-blick för att gissa dock.