Gergers sista mål – stoppa näthandeln

Magdalena grejer hoppas på en lag som stoppar all näthandel med alkohol till svenska kunder innan hon lämnar sin position nästa år. Foto: Pressbilder/Montage.

En lag som stoppar all näthandel av alkohol till svenska kunder. Dessutom ett nej till gårdsförsäljning. De är beskeden som Systembolagets vd Magdalena Gerger hoppas ska komma innan hon lämnar sitt jobb.

 

Det är i en stor intervju med Dagens Nyheter som Magdalena Gerger talar ut om en rad olika saker. Men det är svaret på frågan om vad hon önskar sig kunna ge till sin efterträdare som kanske väcker mest intresse.

Så här svarar nämligen Gerger på frågan:

– En lagstiftning som slår vakt om Systembolagets ensamrätt och systematik med folkhälsa i centrum oavsett kanal.

En sådan lag skulle innebära nej till gårdsförsäljning, men också att all näthandel av alkohol till svenska kunder skulle stoppas.

I dag är det inte speciellt svårt att köpa öl via en nätbutik och få den hemskickad till sig efter ett par dagar. Systembolaget driver två rättsliga processer, mot företagen Winefinder och Vivino. De båda tvisterna ska upp i en högre instans, och Systembolaget har fått rätt i ett fall, men Vivino fick rätt i den dom som kom för några veckor sedan.

Gerger ser den globala e-handeln som ett problem för det svenska alkoholmonopolet.

– När det uppstår nya former för försäljning, som det här med e-handel, så blir det snabbt förändrade kundbeteenden. Då gäller det att hänga med. Att hålla i vårt uppdrag med ansvarsfull försäljning fullt ut. Och detta i en ny kanal, där ingen annan håller på med något som främst är ansvarsfullt. Det mesta i e-handeln går ju ut på att kränga, som du vet, säger hon till DN.

När det gäller frågan om gårdsförsäljning pågår en utredning som leds av Elisabeth Nilsson, och hon sade redan i februari i år till Beernews att hon trodde sig kunna hitta en lösning där såväl gårdsförsäljning av öl som Systembolaget kan leva vidare.

– Det ser inte ut i dag som att det inte ska gå. Om vi kände så kunde vi lika gärna lägga ner utredningen, säger Nilsson då.