”Ambitionen är att få till gårdsförsäljning”

Elisabeth Nilsson har ambitionen att komma med ett förslag som möjliggör gårdsförsäljning av öl samtidigt som Systembolaget lever vidare. Foto: Pressbild.

Ett glatt besked till er som vill ha gårdsförsäljning av öl och vin. Utredaren Elisabeth Nilsson tror nämligen på en lösning som både håller juridiskt och räddar Systembolaget.

 

Det var i november som Elisabeth Nilsson utsågs till utredare av frågan om gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige. I december ska hennes arbete vara klart.

– Jag tror att vi ska kunna komma fram med ett förslag som möjliggör gårdsförsäljning. Det gäller att lägga fram ett förslag som både håller juridiskt och som räddar Systembolaget. Sedan vet man aldrig var remissinstanser och politikerna tycker, säger hon till Beernews.

Arbetet är än så länge i en inledningsfas och Nilsson har byggt upp en organisation med sakkunniga personer från olika departement, och även juridiska experter.

– Jag har ett jättebra team runt mig, det knepigaste kommer att vara de juridiska frågorna. Vår avsikt är att hitta vägar som är framkomliga, men det kan innebära att det blir begränsningar, säger Nilsson.

Hon är förstås medveten om att frågan utretts två gånger tidigare och att båda de utredningarna egentligen mest lagts till handlingarna utan att leda till politiska beslut. Nu är ambitionen att komma fram till en tydligare rekommendation när utredningen presenteras.

– Vi ska väga in även folkhälsan och ska även hitta en lösning som innebär att monopolet inte faller, säger Nilsson.

Bland annat tittar man på Finland, som har infört en egen variant av gårdsförsäljning för mindre bryggerier. Bland annat har man kontakt med högt uppsatta jurister i Finland. Där har man kvar sitt monopol, Alko, för starkare drycker, och Nilsson ska jobba för att Systembolaget ska ha kvar sin ställning i Sverige även om det blir gårdsförsäljning.

– Jag går gärna till Systembolaget och köper lokal öl när jag ska ha öl. Systembolaget är en utmärkt handelsplats för både kunder och producenter.

Elisabeth Nilsson är uppväxt på en gård och har alltid intresserat sig för landsbygdsfrågor och för företagande på landsbygden. Så här långt har hon lagt en hel del tid på att ha digitala möten med LRF, Visita och andra branschorganisationer.

– Det är många som har hört av sig, konstaterar hon.

I december vet vi vad utredningen kommer fram till, men ambitionen är tydlig. Ett förslag som visar hur gårdsförsäljning ska fungera tillsammans med monopolet ska det kunna bli.

– Det ser inte ut i dag som att det inte ska gå. Om vi kände så kunde vi lika gärna lägga ner utredningen, säger Nilsson.